A bibliai Dvorá és Jáel legkorábbi ábrázolására bukkantak egy V. századi zsinagógában Galileában, tudósít a Times of Israel.

Chukok ősi zsidó település volt, nem messze a Kineret-tó partján fekvő Tverjától (Tibériás). A települést Jehosua könyve említi (19:34), ma azonos névvel kibuc található a lelőhely közelében. A helyszínen körülbelül tíz évvel ezelőtt bukkantak rá a polgári időszámítás szerinti IV. század végén – V. század elején emelt zsinagóga romjaira, ám a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem folyhattak a munkálatok.

A most feltárt, nagyjából 1600 éves mozaikon a Bírák könyvének jelenetei láthatók, nevezetesen az a két nő, Dvorá és Jáel, akiknek kulcsszerepük volt a kánaáni vezér, Sziszra (Sisera) legyőzésében.

Ez a mozaik ennek a két hősnőnek az eddig ismert legkorábbi ábrázolása.

A lelet megtalálását az ásatást több mint tíz éve vezető régész, Jodi Magness, az Észak-Karolinai Egyetem professzora jelentette be a napokban. A nagyszerű alkotás azon mozaikok sorához csatlakozik, melyeket az elmúlt évtizedben találtak a Gálil egykori, ősi zsinagógáiban. A mozaikon az a jelenet látható, amikor Dvorá prófétanő felszólítja Bárákot, a zsidó seregek vezetőjét, hogy mozgósítsa Náftáli és Zvulun (Zebulon) törzsének erőit a Sziszra vezette kánaáni csapatok ellen. Bárák kijelentette, hogy ő csakis akkor megy a csatába, ha Dvorá elkíséri őt, Dvorá pedig próféciájában megjósolta, hogy Sziszra seregét egy asszony győzi majd le. Az áradás elől menekülő Sziszra Jáel sátrában lel menedéket, az asszony pedig a sátor egyik rúdjával átszúrja a fejét és megöli a vezért.

„Ennek az epizódnak ez az első ismert ábrázolása és most először látjuk, hogy Dvorá és Jáel megjelenik az ősi zsidó művészetben”

– mondta Magness. –

„Ha megnézzük Jehosua könyvének 19. fejezetét, láthatjuk, hogy miért lehetett a történet különleges mértékben fontos a chukoki lakosok számára. Az esemény ugyanazon a területen zajlott, Náftáli és Zvulun törzsének területén.”

A háromrészes mozaik első szegmensében a Bárákra tekintő Dvorá látható, a középső részen – melynek csupán egy kis darabja maradt fenn – Sziszra jelenik meg ülve, a harmadik, legalsó szakaszban pedig Sziszra fekszik holtan a földön, miután Jáel megölte

Mosaic depicting a fox eating grapes in the ancient synagogue at Huqoq in the Lower Galilee. (Jim Haberman)

őt.

A nagyközönség számára jelenleg még nem érhető el a két asszony ábrázolása, csupán Bárák képét mutatta be az egyetem, és azt sem közölték, hogy a két nő képe milyen állapotban van. A mozaikot feltáró csapat egy másik mozaikra is bukkant, melyen bimbózó szőlővesszőket tartalmazó vázák láthatók, valamint négy, szőlőfürtökből lakmározó állat: egy nyúl, egy róka, egy leopárd és egy vaddisznó. Konzerválás céljából mindegyik mozaikot elszállították a helyszínről, közölte az Észak-Karolinai Egyetem illetékese.

Fotó: Jim Haberman