Legalább két hetet kell várni, amíg valaki leülhet vele táblás römit játszani.

A 91 éves Magda néni az Askelon mellett fekvő Mávkiim mosávban lakik. Hetente kétszer, hétfőn és szerdán táblás römit játszik. Az előző héten egy facebookos felhívásnak, valamint a Jiszráel Hájom újságnak köszönhetően jutott hozzá a különleges játékhoz – és több száz játékpartnerhez.

Amikor az idős, magyar származású holokauszt-túlélő unokája meghirdette a Facebookon, hogy nagymamájának partnert keres, nem számított ekkora érdeklődésre. A várólista száz főt számlál, és jelenleg legalább két hetet kell várni, mire egy-egy jelentkező sorra kerülhet. Az idős hölgy elmondása szerint a hirdetés megjelenése óta megállás nélkül érkeznek a különböző életkorú érdeklődők telefonhívásai szerte az országból. Ő azonban továbbra is csak heti kétszer játszik, a fennmaradó öt napot olvasással, illetve a családjával tölti.

RummikubTiles
106 kártya
Magda nénit kellemes meglepetés is érte a napokban, ugyanis a hirdetés nyomán felkereste őt otthonában a táblás römi kitalálójának fia, Michá Hercáno, és egy különleges, limitált példányszámban kiadott játékkal ajándékozta meg. A Hercáno család alapította Izrael legrégebbi és egyben legnagyobb játékgyárát, a Kodkodot, mely a mai napig 26 országban több mint 50 millió doboz táblás römit adott el Rummikub néven.

Micha Hercáni
Micha Hercáni
A játékot a romániai születésű Efrájim Hercáno találta ki, aki az 1930-as években költözött az akkor még brit fennhatóság alatt álló Izrael területére. Az első példányokat még kézzel készítette. Az évek során a játék kiteljesedett, és Izrael elsőszámú export társasjátékává vált.

Forrás: Jiszráel Hájom

A videofelvétel itt tekinthető meg.

Megszakítás