Amikor Margot Bachmann kutatni kezdett édesanyja után, akit 1944-ben a nácik elszakítottak tőle, még csak nem is sejtette, hogy egyszer személyesen is lesz lehetősége újra látni őt.

Mesébe illő történetről adott hírt az SF Gate csütörtökön: Margot Bachmann újra találkozhatott 91 éves, Olaszországban élő édesanyjával. Az International Tracing Service (ITS) segítségével megszervezett találkozóra Novellara városában került sor, ahol az idős hölgy jelenleg él.

„Szerettem volna tudni, ki volt az édesanyám, hogy lássam, milyen volt” – mondta Margot. „Soha nem is mertem remélni, hogy egyszer a karjaimban tarthatom majd őt. Most nagyon boldog vagyok, hogy jól van és találkozhattam vele”.

A második világháború ideje alatt Giannát kényszermunkára vitték Olaszországból Németországba, ahol egy német katonával egymásba szerettek, majd kapcsolatuk gyümölcseként 1944. októberében megszületett az idén 70 éves Margot. A születést követő hónapban egymástól elszakított családtagok eddig halottnak hitték egymást. Gianna a háború után hazatért, Margot-t pedig hétgyermekes nevelőcsaládhoz adta a már házas, és szerinte „szigorú” édesapja.

A német nevelőszülőknél felnevekedett lányt nem engedték sokat kérdezősködni: csupán annyit mondtak neki, hogy édesanyja olasz származású volt és valószínűleg már nem él.

„Még gyerekként is éreztem, hogy valami nincs rendben” – emlékezett vissza Bachmann, aki jelenleg Frankfurt közelében él. Elmondása szerint csak édesapja halála után merített bátorságot ahhoz, hogy kutatni kezdjen édesanyja után. A náci üldözés során egymástól elszakított családtagokat segítő ITS segítségével először a születési anyakönyvi kivonatához juthatott hozzá, majd nem sokkal később édesanyjával és más rokonaival is találkozhatott.

„A csoda határát súrolja az, amit ezen a hétvégén Novarellában megtapasztaltunk” – mondta Friederike Scharlau, az ITS munkatársa. „Manapság nagyon ritka, hogy a náci rezsim által elszakított szülők viszontláthassák gyermekeiket” – tette hozzá Scharlau, aki személyesen is jelen volt a családi összejövetelen, melyet tervek szerint hamarosan egy újabb találkozó fog követni.

zsido.com

 

Kép forrása: sfgate.com