A zsido.com olvasóinak is köszönhetően menekülhet meg az egykor impozáns zsinagóga emléke.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk az Európai Unió támogatásával menekülhet meg a teljesen romos zsinagóga megmarad része Moldovában. Az EU-n kívüli bizalomépítést célzó program 10 kijelölt helyet támogat a lehetséges 16-ból a Dnyeszter folyó két partján (az egyik oldalon egy szakadár állam van, amit gyakorlatilag csak Oroszország ismer el). A programba ajánlott helyekről szavazni lehetett, ezen a listán van a Rascov város egykori nagy zsinagógája.

A jewish-heritage-europe.eu szerint a zsinagóga kapta a legtöbb voksot a 16 helyszín közül. A felhívást a zsido.com Facebook-oldalán is rengetegen látták és sokan meg is osztották. A végső döntést az EU illetékesei hozzák meg, az eredménynél 50-50 százalékban veszik figyelembe a szavazás eredményét és a szakmai zsűrit. Tehát még érdemes szorítani kicsit! A zsinagóga 9079 szavazatot kapott, a második helyen álló műemlék 8266-ot.

A kiválasztott projektek maximum 40 ezer eurót kaphatnak. A rascovi zsinagógának gyakorlatilag csak a falai állnak. Barokk stílusban épült valószínűleg a XVIII. század közepén, most a térség legimpozánsabb zsinagóga romja. A falak megmaradt magassága 8 méter körül van, az 1930-as években a szovjet hatóságok rombolták le a tetőzetet és a belső részeket.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu