A megtalálót nem Aladdinnak hívják.

Szakemberek szerint a keresztes lovagok idejéből származhat az a nemrég felfedezett régiség, amelyre Mei Amsik vízimentő a Tel Ashkeloni Nemzeti Park területén bukkant – írja a Jerusalem Post. A férfi beszámolója szerint akkor talált rá az agyagtárgyra, amikor egy pillanatra megállt futás közben a Földközi tenger partján.

„Hirtelen megláttam egy omladozó sziklafalat, amit útba vettem és akkor megláttam ezt az elképesztő olajlámpást, ami ott feküdt. Gondoltam, hogy antik darab lehet, ezért felvettem” – mesélte Amsik, aki ezután megmutatta kollégájának a tárgyat. A vízimentő állomás dolgozói úgy döntöttek, hogy felkeresik az izraeli Régészeti Hatóságot.

A lámpás megvizsgálása után Sa’ar Ganor régész arra jutott, hogy a tárgy a keresztes lovagok idejéből, nagyjából a 12. századból származhat. „A nyílásnál láthatóak a használat nyomai és egy kis korom” – mondta a szakember. „A mécses tükrözi Ashkelon, az egykori kereskedőváros kulturális gazdagságát. Ashkelon kikötőjében importálták a tengeren érkező javakat, és innen szállították el a dél-Izraelben készített termékeket is. A Tel Ashkeloni Nemzeti Park területén olyan régészeti leletek találhatóak, amelyek megőrizték az élet nyomait a kananeusi korszakból 4000 évre visszamenően, egészen a modern korig” – tette hozzá Ganor.

zsido.com