A frontvonal épp ott húzódik.

A környéket borító törmelékhalmazok miatt nehéz megállapítani, mekkora kárt szenvedhetett az aleppói zsinagóga, mely becslések szerint a 9. században épült a szíriai városban – írta a Jewish Telegraphic Agency.

Moti Kahana, a szíriai menekülteket segítő Amaliah nevű nonprofit szervezet alapítója szerint az épület egyik sarkán látható kár bombázás során keletkezhetett. „Becsapódást szenvedett, de még mindig áll” – számolt be a zsinagóga állapotáról az izraeli-amerikai aktivista, aki a helyi ismerőseitől kapta a rombolásról szóló képet.

„A zsinagóga a mérsékelt lázadók orvlövész állása és az Aszad oldalán harcoló erők között fekszik” – mondta Kahana. „Ez az utolsó lehetőség, hogy megmentsük a zsinagógát és arra kérek mindenkit, aki tehet valamit – amerikaiakat, oroszokat, szíreket –, hogy segítsenek megmenteni a következő harcok elől”.

A kereskedelmi és ipari központnak számító Aleppó 2012 áll ostrom alatt. Nyugaton Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveresei, keleten a kormány ellen harcoló erők tartják megszállásuk alatt a várost. Az előző hónap során orosz támogatással Aszad harcosai a lázadók egyik fontos utánpótlási útvonalát semmisítették meg, és a feltételezések szerint folytatják a harcokat, hogy visszafoglalják a várost.

A 2011-ben kezdődő szíriai polgárháború kirobbanása óta legalább egy zsinagóga teljes mértékben megsemmisült az országban, amikor 2014-ben a Damaszkuszhoz közeli Jobarban lerombolták a helyi zsidóság épületét.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA