A rabbit leginkább a Talmud modern héber fordításáról és az általa kiadott, ún. Steinsalz-Talmudról ismerik. Utóbbi tiszta, követhető megjelenése miatt népszerű a Talmud tanulmányozóinak körében. Steinsalz rabbi halálát (koronavírushoz nem köthető) tüdőgyulladás okozta.

1988-ban a rabbi elnyerte az Izrael-díjat, 2012-ben elnöki érdemérmet, 2017-ben pedig a Jákir Jerusálájim díjat kapta meg. Támogatója volt a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórháznak, és iskolákat alapított és támogatott. „Steinsalz rabbi hosszú évek óta támogatta a Sááréj Cedek kórházat, és az utóbbi években elkötelezetten kezeltük őt különféle egészségügyi problémái miatt” – állt a halálhírt bejelentő Sááréj Cedek kórház állásfoglalásában. – „A rabbi halála nagy veszteséget jelent a zsidó világ számára. Osztozunk a család és számos izraeli és a világ számos más pontján élő tanítványának gyászában.”

Ádin Steinsalz rabbi 1965-ben alapította meg a Talmudkiadás Izraeli Intézetét, és ettől fogva élete fő célja a Talmud modern héber nyelvre való lefordítása volt. A Steinsalz-kiadás nagyban megkönnyítette és hozzáférhetővé tette a bonyolult zsidó jogi szövegek tanulását. Hatalmas művét angolra, franciára, spanyolra és oroszra is lefordították.

„Nagy szomorúsággal és nehéz szívvel jelentjük be szeretett rabbink és tanárunk, ráv Steinsalz távozását” – állt a Steinsalz-központ bejelentésében. A Zsidó Otthon párt vezetője, Náftáli Bennett a következőt nyilatkozta: „Ádin Even-Jiszráel rabbi eltávozása igen fájdalmas. Izrael bölcsességének kútja, az elmúlt nemzedék egyik legnagyszerűbb gondolkodója és tudósa volt. Végtelen hálával tartozunk neki azért, hogy elérhetővé tette mindenki számára Izrael bölcsességét. Az Izrael és a Tóra iránti szeretet óriási örökségét hagyta ránk.”

A Cohár rabbinikus intézet illetékese szintén a rabbi Izrael és a Tóra iránti mély szeretetét, valamint a rabbi különleges vezetői képességeit emelte ki. „Élete a tanulás számtalan ajtaját nyitotta ki és hozzásegített ahhoz, hogy hidat építsünk a világ zsidó közösségei között. Örökké emlékezni fogunk rá, a tanárra, aki elkötelezetten törődött népével és terjesztette a zsidóság szépségét az egész világon.”

Báruch dáján emet – áldott az igaz bíró. Emlékéből fakadjon áldás!

 

Forrás: JPost