5701 (1941) sziván 28-án egy hajó érkezett New York kikötőjébe. A fedélzeten utazott Menachem Mendel Schneerson rabbi, a későbbi Lubavicsi Rebbe és felesége, Chájá Mushka rebecen. A Rebbe és felesége csodával határos módon jutottak el Amerikába, miután túlélték a kommunizmus borzalmait Szovjetunióban, illetve a náci Németország felemelkedését. 

A Rebbe egy olyan Amerikába érkezett, ahol a vallásos zsidók nem kaptak munkát, kiközösítették és semmibe vették őket, ahol a kóser étkezést, a mikvehasználatot, a zsidó oktatást és a zsidó élethez szükséges alapvető dolgokat szinte lehetetlen volt teljesíteni.

A Rebbét három Chábád-kezdeményezéssel bízták meg: zsidó nyomdát kellett létrehoznia, a szociális szolgáltatásokat kidolgoznia és a Chábád sajátos, gyermekközpontú oktatási programját kellett felépítenie. Egy szenvedélyes, figyelemre méltóan fiatal követőkből álló elkötelezett csapattal körülvéve nekilátott, hogy megváltoztassa a judaizmus arculatát Amerikában és világszerte.

A Rebbe felismerte Amerika egyedülálló lehetőségeit is. Miután szeretett testvérét, nagyanyját és nagybátyját a nácik kegyetlenül kivégezték, illetve apját és közösségének nagy részét pedig Sztálin mérges gyűlölete küldte halálba, a Rebbe Amerikában a jóság királyságát, a jó erejét látta.

Ma a Rebbe befolyása az Egyesült Államok minden államában és a világ több mint száz országában érezhető. A judaizmus legnagyobb és legélénkebb zsidó szervezete a Chábád, a Rebbe tanítványai és küldöttei évente több mint 6 millió zsidót érnek el. Ez a történelmi jelenség és a modern zsidó történelem nagy része akkor kezdődött, amikor az a hajó megérkezett New York kikötőjébe.

Forrás: Rabbi-Shlomo Litvin

 

 

 

 

Megszakítás