A dél-amerikai ország külügyminisztere meg akarja változtatni országa szavazatát, mellyel nemrég támogatták a zsidóság történelmi gyökereit megkérdőjelező határozatot.

 Brazília támogatta azt az Izrael-ellenes határozatot, amit az UNESCO ülésén fogadtak el áprilisban. A szavazásra bocsátott szövegben Izraelt megszálló hatalomnak nevezik, és a Templom-hegyhez, valamint a Siratófalhoz való hozzáférés joga kapcsán meg sem említik a zsidóságot. Jose Serra brazil külügyminiszter most módosítana országa álláspontján.

A Brazilian Israelite Confederation nevű zsidó szervezet olyan kezdeményezésnek nevezte a dokumentum előterjesztését, mellyel az arab világ gyűlöletet kelt Izrael ellen. A brazil külügyminisztérium a legutóbbi nyilatkozatában már szintén bírálta a szöveget.

„Az a tény, hogy a határozat nem tesz utalást a zsidóság Jeruzsálemhez fűződő történelmi kötelékeire – különösen a Siratófalra, a judaizmus legszentebb szent helyére – olyan nagy hiba, ami részrehajlóvá és kiegyensúlyozatlanná teszi a szöveget” – szerepel a nyilatkozatban.

A határozatot harminchárom ország támogatta, és tizenheten tartózkodtak. Brazília esetleges visszalépése ugyan nem változtatna a végső eredményen, mégis fontos gesztust jelentene a dél-amerikai ország részéről – írta a Jewish Telegraphic Agency.

zsido.com

Kép forrása: nacoesunidas.org

 

Megszakítás