Amikor egy zsidó kisfiú megszületik, élete nyolcadik napján, körülmetélésekor, szülei elindítják egy úton, amelynek során a gyermekből felelős zsidó férfi válik majd, a közösség tagja, Tórát tanuló ember, férj, édesapa, egy zsidó család feje.

Ennek a hosszú, tanulással kikövezett útnak az állomásain a közösség kíséri a felcseperedő gyermeket, ott állnak az egymást követő állomásokon, a hajvágáson, az első tfilin vételnél, a bár micva napján, az esküvőn, és majd akkor is, amikor a kör bezárulásaként gyermekét veszi majd fel a közösség tagjai közé.

Ezen a héten abban a különleges örömben részesülhetett közösségünk, hogy két „gyermekünk” életének új szakaszát ünnepelhettük meg. Elsőként a Teleki téri zsinagógát töltötte meg hatalmas tömeg, ahol a Hurwitz család harmadik gyermeke, Lévi, életében először vett fel tfilint. Haszid szokás szerint a fiúk két hónappal bár micvájuk előtt, a felnőtté válásra készülve először veszik magukra a zsidó férfiak imaszíját, a tfilint.

11390353_10153889783798272_5073743095088019875_n

A vasárnap reggeli ünnepségen kitett magáért a Teleki téri zsinagóga nőegylete is: Hurwitz Dvorah vezetésével csodálatos kidust készítettek elő, amellyel megvendégelték az ünneplőket, köztük egy 18 fős, stutgarti fiatalokból álló csoportot is, akik az Átid meghívására érkeztek Budapestre.

Lévi után Fuchs Elisha David bár micvája adott okot az örömre. Az Óbudai zsinagógában megrendezett ünnepségen rokonok és barátok körében köszöntötték a 13. évébe lépő Davidot, aki a hagyományoknak megfelelően az előző lubavicsi rebbe, Joszef Jichák Schneerson rabbi haszid diskurzusát mondta el az egybegyűlteknek, valamint arról beszélt, hogy minden apának kötelessége tanítania a zsidóságra fiát, ám ha ezt elmulasztja, a fiú köteles pótolni ezt.

IMG-20150603-WA0000

Az ünnepségeken a közösség rabbijai köszöntötték a fiúkat és bölcseink tanításaival adtak nekik útmutatást felnőtté válásuk fontos állomásán.

Gratulálunk a Hurwitz Sholom rabbinak és Dworah Leah-nak, valamint Lévinek ehhez a jeles eseményhez. Sikeres felkészülést kívánunk a bár micvára!

A Hurwitz család ezúton mond köszönetet a Teleki téri közösség tagjainak segítségükért és támogatásukért!

Gratulálunk Fuchs Juditnak és Fuchs Yehoshua rabbinak, valamint Elisha Davidnak és kívánjuk, hogy haladjon tovább a Tóra tanulás útján!

Az ünnepelt és édesanyja ezúton mondanak köszönetet Elsiha David tanárainak, Zalmanov Shlomo rabbinak és Hurwitz Sholom rabbinak; Köves Slomó rabbinak és Köves Dvorának, valamint Nógrádi Mendelnek a bár micva előkészítésében és lebonyolításában nyújtott segítségükért; valamint mindazoknak, akik támogatták Elisha Davidot a felkészülés során.

Megszakítás