A Berlin közelében lévő sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a német külügyminiszter a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen szólalt fel.

Frank-Walter Steinmeier kifejtette: Németország felelőssége, hogy emlékezzen a történetére és fellépjen az igazságtalanság minden formája ellen, fakadjon az akár idegengyűlöletből vagy megkülönböztetésből. A náci rezsim bűnei iszonyattal töltenek el bennünket – mondta a német külügyminiszter és megemlékezett a gyilkos rendszer minden áldozatáról, akiket valamilyen okból elpusztítottak. Steinmeier arról is beszélt: ezeknek a borzalmaknak a tükrében valóságos csoda, hogy Németország és Izrael mély barátságot ápol egymással és új erőre kapott a zsidó közösség Németországban – olvasható a jpost.com-on.

Sachsenhausen

A Berlinhez közel fekvő koncentrációs tábort 1936. júliusában hozták létre a német hatóságok. Ez volt az első olyan láger, amelyet azután építettek, hogy az SS az egész táborrendszer felett átvette az ellenőrzést. Kitüntetett szerepét ezen kívül Berlin közelsége adta, nem véletlenül hívták a SS-zsargonban a Birodalmi Főváros koncentrációs táborának (KZ der Reichshauptstadt). 1945. elejére Sachsenhausenben és altáboraiban mintegy 70-80 ezer ember raboskodott. Különleges foglyokat is ideszállítottak, itt őrizték például Sztálin elfogott fiát, Jakov Dzsugasvilit és Kurt Schuschnigg volt osztrák kancellárt.

 

zsido.com

Megszakítás