A most 91 éves Chájá Lévi és a 88 éves Eszter Scheinberg ugyanabban az erdélyi faluban nőtt fel, a háború azonban elszakította őket egymástól. Most, 75 év elmúltával, újra egymásra találtak.

„Esztike!” – köszöntötte Chájá lakásába belépő barátnőjét, akivel 75 éve találkozott utoljára. A két idős hölgy érzelmekkel teli találkozása után hosszas beszélgetés következett, felidézték gyermekkorukat és szülőfalujukat, az erdélyi Bethlent (Beclean). A két idős asszony egészen néhány nappal ezelőttig semmit sem tudott a másikról, sem azt, hogy túlélte a háborút, sem pedig azt, hogy Izraelbe költözött, annak ellenére, hogy egy ideig egymáshoz egészen közel laktak a Tel-Avivhoz közeli vallásos városban, Bnéj-Brákban.

A két barátnő újbóli egymásra találását egy véletlen tette lehetővé. Lányaik ugyanis egy közös barátjuk révén összeismerkedtek, és együtt töltötték Cfáton szukot ünnepét. Az egyik beszélgetésük alkalmával elképedve fedezték fel, hogy mindkettőjük édesanyja ugyanabból a kis erdélyi faluból származik. Amikor elmesélték a két idős anyukának a felfedezésüket, Chájá és Eszter rögtön tudták, hogy kiről van szó. „Két éve hunyt el a testvérem”- mondta Eszter Scheinberg. – „Senkim sem maradt, akivel emlékezhetnék. Most találtam valakit. Olyan ő nekem, mint egy testvér.”

Forrás: israelhayom

 

Megszakítás