Az eseményt a Nemzetközi Young Israel Mozgalom szervezte olyan siket és halláskárosult gyermekek számára, akiknek a bár micva, illetve bát micva ünnepsége idén a járvány miatt elmaradt.

„2020 különlegesen nehéz év volt a siketek és nagyothallók számára” – mondta Daniel Meyer, a Nemzetközi Young Israel Mozgalom igazgatója. – „Mi azonban elhatároztuk, hogy nem szabad elvenni ezt a különlegesen jelentős mérföldkövet azoktól a siket diákoktól, akik már 2019 végén megkezdték a felkészülésüket a bár, illetve bát micvájukra.” Meyer arra utalt, hogy az általánosan elterjedt, illetve kötelezővé tett maszkhordás ellehetetlenítette a siketek számára a kommunikációt. A maszkok tompítják a hangot, eltakarják az emberek arckifejezését, és lehetetlenné teszik a szájról olvasást. A világon számos vállalkozás tervezett és gyárt átlátszó maszkokat, ám ezek csak igen szűk körben elérhetők, illetve használatosak. Egy ilyen kezdeményezésről oldalunkon is beszámoltunk.

Ezt a nagyszabású eseményt a Young Israel Mozgalom minden évben megrendezi – természetesen az ideitől igencsak eltérő körülmények között. A mozgalom mellett a Máágáléj Semá siketeket és halláskárosultakat segítő alapítvány és iskola, valamint az izraeli Szochnut is részt vállal a szervezésből évről évre. A program szervezői úgy döntöttek, hogy a világjárvány nem akadályozhatja meg, hogy emlékezetessé tegyék ezt az évet ezeknek a gyermekeknek a részére.

Idén 74 gyermek készült az ország számos speciális iskolájából, illetve a Máágáléj Semából Beer-Sevától Haifáig és Tverjáig az évente megrendezett nagy, közös eseményre. Ám a koronavírus-járvány okozta lezárások és iskolabezárások közbeszóltak. „Fel sem merült, hogy ne ünnepeljünk” – mondta Alex Jeresz rabbi, a Young Israel Siketek Örökségének Programja társigazgatója. Eliseva Müller, a mozgalom programigazgatója hozzátette: „Miután megvizsgáltunk többféle lehetőséget arra nézve, hogy hogyan hozhatnánk tető alá ezt a különleges ünnepséget, végül egy izgalmas és kreatív bár/bát micva programot hoztunk létre a Zoom segítségével, melyet mindenki élvezhet.”

A nagyszabású Zoom eseményre november végén került sor, természetesen az egészségügyi betartások szigorú betartásával. A szervezők a jeruzsálemi Nicánim zsinagógában gyűltek össze, a tanulók és családjaik saját iskolájukban, illetve otthonaikban, családjuk körében élvezték a kreatív és ötletes programot a képernyőkön keresztül.

zsido.com

Forrás: JPost