Egy másik fejlesztő csapat pedig öntisztító maszkot hozott létre.

A világszerte számos országban kötelezővé tett maszkviselés sok ember számára jelent problémát, és sok kihívás elé állítja a szakembereket. A Negevben működő Ben Gurion Egyetemen ezért külön munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy a védekezést segítsék.

Azok például, akik valamilyen fokú halláskárosodásuk miatt nagyrészt, vagy elsősorban szájról olvasnak mindennapi kommunikációjuk során, igen nehéz helyzetbe kerültek a maszk viselésének kötelezettsége által. A Ben Gurion Egyetem közegészségügyi szakának egyik doktori iskolás hallgatója, Carolina Tannenbaum-Baruchi, aki családi érintettsége révén hamar átlátta a helyzet nehézségét, összefogott Mááján Levinnel, az izraeli Dimonában működő Roboactive #2096 robotikai cég egyik szakértőjével. Így született meg a „Szájrólolvasó” arcmaszk, mely átlátszó és nem párásodik be.

Tannenbaum-Baruchi szülei siketek, ezért kutatásait az izraeli siketek és nagyothallók életminősége javításának szentelt. A Roboactive #2096 robotikai csapata az ő kutatásai nyomán alkotta meg 3D nyomtatók alkalmazásával a maszkot. „Az elmúlt három hétben megterveztük, kifejlesztettük és elkészítettük a maszkot. Otthonainkból dolgoztunk, 3D-s nyomtatók segítségével. Az eredmény a maga nemében első maszk.” – magyarázta Mááján Levin. – „Többször használható, mosható és sterilizálható, és emellett könnyű benne lélegezni. Az elülső része átlátszó, hogy lehetővé tegye a szájról olvasást, és úgy alkottuk meg, hogy a lélegzettől ne párásodjon be. Ráadásul még kényelmes és megfizethető is.”

Következő lépésként gyártót és beruházót keresnek, hogy megkezdhessék a tömeges előállítást és folytathassák a kutatást, illetve javítsák a dizájnt.

Eközben az egyetem egy másik kutatócsoportja öntisztító maszkok előállításával kísérletezik a víz szűrését lehetővé tevő technológiák alapján, illetve azok felhasználásával. A maszkok ugyanis, mint azt sokan tapasztalhattuk, nagyon hamar piszkolódnak be és válnak teljesen hatástalanná, ami pedig hamis biztonságérzethez és végső soron a fertőzések számának növekedéséhez vezethet. A kutatók öntisztító légszűrőket, illetve már meglevő vízszűrő technikákat tanulmányoztak, és az ezekből levont tapasztalatokat értékesítik fűtő-, ventiláló és légkondicionáló berendezéseken, valamint arcmaszkok előállításánál.

Az alkalmazott nanotechnológia a lézer-indukált grafén (LIG) vízszűrőkből származik, melyek a vízből kiszűrik a vírusokat és a baktériumokat. Az LIG mikroporózus grafén szivacs, melyet többféle anyagból is elő tudnak állítani a szakemberek. Ellenáll a baktériumoknak, és alacsony szintű áram kibocsátásának segítségével megöli a megjelenő mikrobákat és vírusokat. Vagyis egyszerre ad lehetőséget a fertőzés eltávolítására, illetve a fertőtlenítésre.

„A baktériumokkal szemben ellenálló grafén felület védelmet nyújt a mikroorganizmusok ellen, így azok nem képesek szaporodni. A filterben rekedt mikrobákat pedig az elektromos áram pusztítja el” – magyarázta az egyetem egyik tudósa, Dr. Chris Arnusch. – „Az anyag elektromos áram segítségével teljes mértékben sterilizálható.” A már létező, ám meglehetősen drága HEPA légszűrő technikával együtt alkalmazva meghosszabbítja annak élettartamát, és együttes alkalmazásukkal a különböző terek, például kórházak, gépkocsik, épületek és tömegközlekedési eszközök belső tere egészségügyi szempontból jóval biztonságosabbá válhat. „Ha pedig ezt az anyagot egy maszkba dolgozzuk bele, magasabb szintű védelmet nyújthatunk általa mind az egészségügyi dolgozóknak, mind pedig az egész társadalomnak” – közölte a szakember.

 

zsido.com

 

Forrás: JPress és israel21c