Izrael történetében többször kellett filmbe illő menekítési akcióval teljes közösségeket kimenteni korábbi hazájukból. Az egyiknek most ünnepelték a hetvenedik évfordulóját.

A Moszad, az izraeli titkosszolgálat 1947-ben hajtotta végre a „Michaelberg” akciót. A még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába 100 zsidót hoztak el légi úton Irakból, akkor még illegálisan. A mostani ünnepségen több százan vettek részt, a megmentett zsidók leszármazottai és az aliját megszervezők küzül is sokan ott voltak.

Még egy olyan repülőgépet is a helyszínre hoztak, amilyennel a küldetést végrehajtották – olvasható a jpost.com cikkében. A Curtiss C-46-os gépet Alaszkából szerezték meg, felújították és a jövőben interaktív kiállítás lesz benne a bevándorlásról az egykori brit fogolytábor területén, ahova kezdetben a zsidók kerültek. Minden az akció ellen szólt, ki kellet játszani az iraki és a brit hatóságokat – idézték fel az egykori résztvevők. A menekítést az ’50-es években több hasonló akció követte, összesen 120 ezer iraki zsidó került így Izraelbe.

Kép: jpost.com