A lengyel kormány gesztust tett a zsidó közösség felé.

A lengyel kormány 28 millió dollár nagyságrendben fog költeni a varsói zsidó temető helyreállítására. A döntést a lengyel miniszterelnök-helyettes Piotr Glinski tudatta a Zsidó Világkongresszus elnök-vezérigazgatójával Robert Singerrel. A szervezet azon dolgozik, hogy újraélessze a zsidó életet Lengyelországban, ezért több projekt is fut párhuzamosan: az Auschwitz Múzeum fejlesztése, egy külön múzeum létrehozása, ami a lengyelországi zsidóság történetével foglalkozik, valamint zsidó iskolák és oktatási intézmények beindítása az egész ország területén – olvasható a jpost.com cikkében.

A temető helyreállításáról szóló határozatot a lengyel parlament 416-4 arányban fogadta el. Az összeget egy központi lengyel kulturális alapítványnak utalják, ami a varsói zsidó közösséggel együttműködésben fog dolgozni. Robert Singer újságíróknak az esemény kapcsán azt mondta, hogy a szervezetük az összes európai kormányt arra ösztönzi, hogy tegyenek meg mindent az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen.

A varsói zsidó temetőt 1806-ban nyitották meg és mintegy 250 ezer sírhely található benne. Ahogy arról beszámoltunk nem mindenhol tisztelik a zsidó temetőket Lengyelországban. Az ügyből azóta országos botrány lett, az építkezést leállították, de hosszú távú megoldás még nem született.

zsido.com

Kép: jpost.com