Elektromos kábelt fektettek a temető kerítésének közelében Siemiatyczében. Az ügyet már vizsgálja az illetékes ügyészség.

Lengyelország főrabbija Michael Schudrich felháborodottan nyilatkozott az ügyről, mint mondta, ilyen nem fordulhatna elő a szabad és demokratikus Lengyelországban – olvasható a israelnationalnews.com cikkében. A város polgármestere Piotr Siniakowicz közölte, hogy természetesen a maradványokat tisztelettel kell kezelni, a temetőt rendben tartják és szerinte a főrabbi túl hevesen reagált. Hozzátette, hogy a terület, ahol a csontok előkerültek, szerinte már nem tartozik a városhoz. A zsidó közösség képviselői és az önkormányzat együttműködik a helyzet megoldása érdekében – olvasható a cikkeben, a csontokat átadták a temetőt felügyelő rabbiknak.

Az abcnews viszont arról ír, hogy Schudrich rabbi már évekkel ezelőtt figyelmeztette az önkormányzatot: ha ott valaki ásni kezd, akkor csontokat fog találni. Ezért kifejezetten kérte, hogy értesítsék, ha a környéken építkezni akarnak. A holokauszt előtt legalább 7000 zsidó élt a városban, alig 70-en élték túl az üldöztetést, de közülük már senki nem lakik ott.

zsido.com

Kép: abcnews.go.com