Az eseményen megemlékeztek a pittsburghi áldozatokról és a mumbai mészárlás tizedik évfordulójáról is.

A több mint 5600 rabbi és vendég 100 országból érkezett arra a gálavacsorára, mely a Chábád-Lubavics küldötteinek 35. nemzetközi konferenciája – a Kinusz háSluchim  megkoronázása volt. Az ünneplést inspiráció és öröm hatotta át, ám az eseményen nem feledkeztek meg a nyolc nappal korábban 11 áldozatot követelő, pittsburghi antiszemita lövöldözésről, valamint rabbi Gabi és Rivky Holtzberg meggyilkolásának tizedik évfordulójáról. A házaspár volt a mumbai Chábád-központ igazgatója, és a 2008-as terrortámadásban vesztették életüket.

Az első „Kinuszra”, vagyis a chábád-küldöttek gyűlésére 1983-ban, tehát 35 éve került sor a lubavicsi mozgalom főhadiszállásán, az Eastern Parkway 770-ben, New Yorkban. Ezen összesen 65-en vettek részt. Az idei gyűlésen már csaknem százszor annyian voltak. A 484 személyből álló személyzet összesen 10 670 órát töltött a gálára való felkészüléssel és az 528 asztal kiszolgálásával. Az eseményről a chabad.org-on, a Facebookon és a Twitteren élő közvetítést is láthattak az érdeklődők.

A Chábád mozgalom oktatási és szociális szervezetének elnöke, Yehuda Krinsky rabbi nyitó beszédében kiemelte, hogy a Rebbe tanításai és célkitűzései napjainkban időszerűbbek és fontosabbak, mint valaha. A Pittsburgh-ben meggyilkoltak emlékére tartott Misna-tanulást Yisroel Rosenfeld rabbi, a Greater Pittsburgh-i Chábád ügyvezető igazgatója vezette.

Yisroel Rosenfeld rabbi

Moshe Kotlarsky rabbi, a Kinusz háSluchim, vagyis a küldöttek gyűlésének elnöke konferált az eseményen. A maga utánozhatatlan stílusában mesélte el, hogyan küldte őt el a Rebbe 1984-ben Curaçao szigetére. Mivel fogalma sem volt arról, hogy mihez kezdjen, egyenesen a zsinagógába ment, és ott egy zsidóval találkozott, aki elmesélte, hogy a fiát kitiltották a keresztény állami iskolából, és nem tudják, mitévők legyenek. Kotlarsky meghívta a fiút, hogy vegyen részt az egykor Moshe Lazar által életre keltett, New York-i Gan Israel táborban. A fiú apja, Chaim Groisman később levelet küldött a Rebbének, melyben megköszönte, hogy törődött „egy curaçaói kis zsidóval”. A Rebbe válaszában azt írta: Azt azonban kifogásolnom kell, hogy önmagára, mint „kis zsidóra” utal… Nem létezik „kis zsidó”.

Moshe Kotlarsky rabbi,

Két gyermek, a budapesti Hersh Meir Oberlander, Oberlander Báruch rabbi fia és a moszkvai Mendel Klein vezette be a nagyapjukról, Moshe Lazar rabbiról készült videofelvételt, melyen Lazar rabbi – Oberlander Batsheva édesapja – a gyermekkoráról mesélt. Lazar rabbi Ausztriában született és nevelkedett egészen az 1938-as Anschlussig. A felvételen felidézte, hogyan figyelte, ahogy Hitler fel-alá száguldozik az utcákon, és – mivel mindenki más is így tett -, hogyan üdvözölte a jobb karjával. „A nővérem rácsapott a vállamra. A mai napig érzem azt az ütést”- emlékezett. A Lazar családnak sikerült New Yorkba menekülnie, és ott a fiú az újonnan megalapított lubavicsi jesivában tanult, majd különféle oktatási feladatokat látott el. Nem sokkal az esküvője után feleségével együtt Milánóba küldte a Rebbe, hogy ők is csatlakozzanak a már ott dolgozó Chábád-küldöttekhez. Többet nem hagyták el Milánót. Ma a gyermekei és az unokái küldöttek, többek között Magyarországon és Oroszországban. „Ez egy csoda”- mondta a felvételen, majd az unokák a színpadra szólították nagyapjukat, akit Oberlander Báruch rabbi is elkísért, hogy közös tánccal ünnepeljenek.

Motti Flikshtein rabbi elmesélte egy szekuláris zsidó otthonban nevelkedő fiú történetét, akit a szülei – miután a fiú egyre inkább a bűnözés és a drogok felé fordult -, elvittek a helyi Chábád-zsinagógába, hátha útmutatást kapnak fiuk neveléséhez. A fiú szombat reggel különösen kihívó öltözékben jelent meg az istentiszteleten, hogy felbosszantsa a rabbit, aki azonban váratlanul szorosan megölelte őt. Ez az ölelés megváltoztatta a fiú életét. „Ez a fiú én voltam”- fejezte be mondanivalóját a rabbi, és a szót Aryeh Weinstein rabbi vette át: „A Rebbe elvárja, hogy szeretettel forduljunk mások felé… Számomra ez [az ölelés] a Rebbe szeretetének kifejezése volt, ám neki az egész életét megváltoztató pillanatot jelentett.”

A többi szónok felszólalása után Kotlarsky rabbi megemlékezett az eltelt egy év során elhunytakról. Azt is megjegyezte, hogy erre a hétre esik Gabi és Rivky Holtzberg meggyilkolásának tizedik évfordulója: “Gabit és Rivkyt soha nem fogjuk elfelejteni” – mondta. A szomorú megemlékezést a chábád-küldöttek névsorolvasása követte, majd tánc következett: több ezer rabbi és támogatóik körök százaiban táncoltak és ugráltak felszabadultan.

zsido.com

Forrás: chabad.org

 

Moshe Lazar rabbiról készült videofelvétel: 

 

Tánc:

 

Megszakítás