Egy évvel az Ábrahám Egyezmény aláírása után, újra hagyományos zsidó szertartás szerint köthette össze életét egy zsidó pár az öböl menti országban – derül ki az Alarabiya internetes újság cikkéből. Legutóbb 52 évvel ezelőtt kerülhetett sor hasonló eseményre. 

A királyság történelmének első szigorúan kóser esküvőjére a bahreini főváros, Manama Ritz Carlton luxusszállójában került sor. A kóserságot a világ legnagyobb, kósersági igazolásokat kiadó ügynöksége, az amerikai Orthodox Union (OU) garantálta, az egyéb szükségletekről az Öböl Menti Zsidó Közösségek Egyesülete (AGJC) gondoskodott.

Bahrein volt amerikai nagykövet asszonya, az első, arab országból küldött zsidó nagykövet, Houda Nonoo másnap a Twitteren osztotta meg lelkes szavait fia és újdonsült menye házasságkötésével kapcsolatban:

„Tegnap történelmi nap volt, az elmúlt 52 év első zsidó esküvőjét ünnepeltük Bahreinben! Tisztában vagyok azzal, hogy minden egyes anya úgy gondolja, hogy az ő gyermekének egészen különleges esküvője van, de ez valóban az volt! Nagyon nehéz pontosan leírni, hogy milyen sokat jelent az, hogy éppen az én fiam esküvőjéről van szó!”

Az Öböl Menti Zsidó Közösségek Egyesületének rabbija, dr. Eli Abadie elmondta:

„Minden egyes esküvő különleges, mivel egy új zsidó család létrejöttét ünnepeljük általa. Ez az esküvő még annál is különlegesebb volt, mivel több mint fél évszázada ez volt az első zsidó esküvő az Öböl Menti Együttműködési Tanács egyetlen őshonos zsidó közösségében. Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy én vezethettem az esküvőt. Nagyon sokat jelent a számomra, hogy láthatom a zsidó élet újjáéledését ebben a régióban, és hogy támogathatom az Együttműködési Tanácsban élő családokat különböző életeseményeik kapcsán.”

Az esküvői hétvégéhez egy sábát chátán (a vőlegény szombatja), valamint egy, bizonyos szfárádi közösségekben elterjedt, az esküvőt megelőző szokás, a henna szertartás kapcsolódott. A zsidó ernyőszervezet 2021 februárja óta több zsidó ünnepségnek is keretet adott, melyek közé egy ománi bát micva és egy bahreini bár micva is tartozott, melyekről oldalunk is beszámolt.

Bár micva Bahreinben

Tizenhat év után most tartottak először bár micvát az országban.

Az Öböl Menti Zsidó Közösségek Egyesületének elnöke, Ebrahim Dawood Nonoo a következőket mondta: „Ez az esküvő nagyon fontos pillanat volt a családunk, a bahreini közösség és szélesebb értelemben véve a régió egész zsidó közösségének életében. Euforikus hangulatban ültük körül a chupát, az esküvői sátrat, mely a pár által most felépítendő házat jelképezi. A régióban folyó zsidó élet kiteljesedésének szempontjából is szimbolikus volt az esemény. Reméljük, hogy több zsidó esküvőt is tarthatunk majd, melyek következtében egyre több fiatal pár kezdi meg itt az életét és alapít családot, ami a közösség további növekedéséhez vezet majd.”

A több szigeten fekvő állam zsidó lakosságának történelme a talmudi időkre nyúlik vissza. A középkori utazó, Tudelai Binjámin is beszámolt a helyi zsidó közösségről. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács területén ez az egyetlen, évszázados múlttal és működő zsinagógával, a Tízparancsolat Házával büszkélkedő közösség. Itt található továbbá a régió egyetlen zsidó temetője is.

A legnagyobb sivatagi esküvő

Nem sokkal később Dubaiban, a sivatag szívében is zsidó esküvőt tartottak, tudósított a chabad.org. Ezt az eseményt Berel Lazar oroszországi főrabbi vezette. Az esküvőn 600, a Jáchád szervezet jóvoltából az országba érkezett oroszországi zsidó fiatal és Chábád küldött vett részt, akik mindannyian charter járatokon érkeztek az egykori Szovjetunió öt utódállamának több mint száz városából, hogy egy évnyi tóratanulást ünnepeljenek meg különleges körülmények között. Az egyhetes, inspiráló és lélekemelő programokkal gazdagított ünnepségsorozat fénypontja két résztvevő egybekelése volt, melyen a csoporttal érkezetteken kívül a helyi zsidó közösség tagjai is részt vettek.

A Jáchád 18 és 28 év közötti zsidó fiatalok számára szervez tóratanulást a helyi Chábád képviselők vezetésével Oroszország, Ukrajna és a balti államok számos településén. Vezetője a Moszkvában élő Mendy Wilansky rabbi.

„A Vasfüggöny lehullása után felnövekedett első generáció érkezett Dubaiba, hogy lássák, lehetséges kipában és cicesszel, büszke zsidókként járni még egy arab ország utcáin is” – mondta Berel Lazar oroszországi főrabbi. – „Tárt karokkal fogadtak minket.”

Az esküvő az askenáz szokásoknak megfelelően a sivatag szabad égboltja alatt zajlott, és az Emirátusokban valaha tartott legnagyobb zsidó esküvő volt. Másnap hatalmas vacsorát rendeztek, amelyen az Emirátusok tolerancia minisztere, Nahayan Mabarak Al Nahayan sejk is részt vett más helyi üzletemberek és a zsidó közösség tagjai, többek közt az Egyesült Arab Emirátusok Chábád-központjának vezetője, Levy Duchman rabbi mellett.

Bahrein és a vele szomszédos Egyesült Arab Emirátusok 2020-ban normalizálta kapcsolatait a zsidó állammal. Ezt a két öböl menti országot Szudán és Marokkó követte e történelmi lépésben.

Fotó: a szabadtéri zsidó esküvő Dubai mellett (forrás: Chabad.org)