A város vezetése egyhangúlag fogadta el Martin Walsh polgármester előterjesztését a támogatásról. A zsinagóga korábban elhagyatottan állt, de mostanában már népszerű idegenforgalmi látnivaló, zsidó programokkal.

A megítélt összeget akadálymentesítésre és fűtés korszerűsítésre fogják felhasználni – olvasható a jta.org összefoglalójában. Az épületnek az Egyesült Államokban egyedülálló falfestményei vannak, a megóvásukhoz is nagy szükség van a légtechnika modernizálására.

A Vilna Shul zsinagóga fontos emléke a város bevándorló múltjának, 1919-ben építették Litvániából származó ortodox zsidók. A környéken egykor 40 zsinagóga működött, ez az utolsó, ami megmaradt.

A ’80-as évektől üresen állt, állaga folyamatosan romlott. 1995-ben egy nonprofit társaság megvásárolta az épületet és mostanra virágzó zsidó kulturális központot hoztak létre évente mintegy 10 ezer látogatóval. Eddig már 3,5 millió dollárt költöttek a fejlesztésekre. Az 500 ezer dollár részben a városi ingatlanadóból, részben állami forrásból származik

zsido.com

Kép: jta.org

Megszakítás