Vájérá

 

50 cádik elég…

 

Szakaszunkban a Tóra elbeszéli Ábrahám Istennel folytatott alkuját, melyben azt kérte, ne döntse romba Szodoma bűnös városát, ha találtatik benne ötven igaz ember (cádik). Az alku során Isten már beleegyezne tíz cádikba is, de annyi sincs a bűnös városban.

Egyszer két nagy zsidó rabbi – akik testvérek voltak és egy ideig ugyanabban a városban laktak – hívei olyan rossz viszonyban voltak egymással, hogy a két tábor állandóan háborúzott, és még kölcsönös feljelentésektől sem riadt vissza. Egyszer egy szombaton amikor éppen az eheti szakaszt olvasták, különleges erővel lángolt fel a viszály, és már-már tettlegességre került sor. Ekkor az egyik testvér azt mondta:

„Nem értem miért kellett Ábrahámnak 50 cádik egy városban? Hiszen itt látjuk, hogy ha két cádik van egy városban, az is elég ahhoz, hogy ilyen áldatlan viszály legyen híveik között – mi lenne ha 50 cádik lenne?…

Úgy látszik, hogy ez volt Ábrahám érve is. Azt mondta Istennek: minek neked, drága jó Istenem, romba dönteni Szodomát? Hátha van benne 50 rabbiner, és azok majd tönkreteszik a várost viszályaikkal… (N. K.)

 

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 8. szám – 2015. február 9.

 

Megszakítás