Négyezer slucha vett részt New Yorkban a női küldöttek éves konferenciáján. A 34. Kinus Hashluchos nagyszabású záróbankettjét New Jersey-ben tartották meg.

A különleges találkozót, melyen évről évre egyre több lubavicsi női küldött vesz részt a világ minden tájáról, Kínától a Karib-szigetekig és New Yorktól Jeruzsálemig, 1991 óta rendezik meg évente az áldott emlékű Lubavicsi Rebbe felesége, Chaya Mushka Schneerson rebecen halálozási évfordulóján. A Rebbe már az első ilyen összejövetelen kiemelte a női küldöttek egyedülállóan fontos munkáját: „Ez volt a legnagyobb elismerés, amit kaphattunk. Vajon fontos-e a munkánk? – kérdeztük. A Rebbe mindenki számára világossá tette, hogy nagyon is fontos” – mondta Devorah Wilhelm, aki már 1991-ben is részt vett a konferencián.

„A Rebbe azzal a feladattal bízott meg minket, hogy felfedjük a fizikai, materiális világban található isteni aspektust. Ebben a nemzedékben a különleges női energia mutatja az utat, a sábát szelleme és ereje”

– magyarázta lelkesen egy másik résztvevő, Chavi Epstein, aki a második évtől fogva minden évben részt vett a rendezvényen.

Az évről évre visszatérő küldöttek barátokként üdvözlik egymást, és a sikerek, örömhírek mellett mindig szó esik azokról a dolgokról, amelyek nehézséget okoztak a számukra.

„A többi női küldöttel való kapcsolódás rávilágít arra, hogy nem vagyunk egyedül. Rengeteget tanulunk a workshopokból és a régi barátokkal való beszélgetésekből is”

– mondta a nigériai Abuja Chábád küldötte, Chaya Uzan. A találkozó „eszközöket ad szent küldetésünk folytatásához és ahhoz, hogy hogyan jussunk el a közösség még több tagjához, azokhoz, akiknek szüksége van arra az energiára és inspirációra, amit innen hazaviszünk” – tette hozzá.

A small light pushes away a lot of darkness… This room full of Jewish women are a powerful light that illuminates the entire world. | Chabad.org | Chabad.org · Original audio

A small light pushes away a lot of darkness… This room full of Jewish women are a powerful light that illuminates the entire world.. Chabad.org · Original audio

Az ötnapos rendezvény során a küldöttek workshopokon és kiscsoportos tanulásokon vesznek részt és svát hónap 22-én, Chaya Mushka rebecen halálozási évfordulóján közösen imádkoztak a Rebbe nyughelyénél, az Ohelnél, illetve a rebecen sírjánál. A közös szombat után New Jersey-ben gyűlt össze mindenki a záróbankettre. A program zsoltárok felolvasásával indult: imádkoztak a sluchákért és családjaikért, és külön zsoltárokat mondtak az Izraelben élők biztonságáért.

A Magyarországot képviselő rebecenek

Idén ünneplik az ötvenéves évfordulóját annak, hogy a Rebbe elindította a szombati gyertyák kampányát. E micva-kampány hátterében a maihoz nagyon hasonló helyzet, a jom kipuri háború állt. A támadás nyomán a Rebbe a világ minden zsidó asszonyát és lányát felszólította, hogy szombati gyertyáik fényével töltsék meg a világot. Az asszonyok közös énekélése során felcsendült az Áni máámin holokauszt idejéből származó dallama. Különös tisztelettel fogadták Moshe Kotlarsky rabbit, a Merkos L’Inyonei Chinuch igazgatóhelyettesét, aki egyben a küldöttek nemzetközi konferenciájának vezetője is. A rabbi számos új kezdeményezés útnak indítását, illetve anyagi támogatását jelentette be.

The powerful prayers of Jewish women from around the world! „I believe in complete faith in the coming of Moshiach.” Women gathered at the International Conference of Chabad Lubavitch Female Emissaries – the #Kinus Hashluchos. | Chabad.org | Giulio Cercato · Beautiful

The powerful prayers of Jewish women from around the world! „I believe in complete faith in the coming of Moshiach.” Women gathered at the International Conference of Chabad Lubavitch Female…

A nagyszabású gálaesten felszólalt az éjláti Chábád vezetője, Cháni Klein is, aki beszélt arról a hetvenezer zsidó menekültről, akik az október hetedikei merényletsorozat nyomán érkeztek a déli fürdővárosba. Az asszony nem tétlenkedett, óvodát és tizenéveseknek foglalkozást biztosító csoportokat szervezett, családi programokat indított és ezek az elmúlt négy hónap során 45 éjláti szállodára terjeszkedtek ki, ahol menekültek laknak. A kitelepítettek közül nagyon sokan nem vallásos családok tagjai, akik korábban egyáltalán nem vagy csak alig-alig találkoztak zsidó örökségükkel. Mára nagyon sokan közülük megtanulták legszentebb imánk, a Smá szavait, az asszonyok szombati gyertyát gyújtanak pénteken naplemente előtt, férfiak, nők és gyerekek pedig rendszeresen tanulmányozzák a Tóra szent szövegét, így kapaszkodva őseik hitébe a legsötétebb időkben. Most, hogy a kitelepítettek egy része lassanként visszaköltözhet otthonába, „ahelyett, hogy egyenként mennének haza, immár népként mennek” – összegezte a helyzetet Klein.

Sophie Bassmann a magyarországi CTeen egyik vezetője fontos feladatot kapott a gyűlésen: ő köszöntötte a küldötteket és az általuk képviselt országokat. Beszédében arra kért mindenkit, hogy gyújtsák meg az asztalukon lévő gyertyákat, hangsúlyozva, hogy a közösen meggyújtott gyertyákkal egyesült erővel fényesítik be a világot.

„Ez a fény döntsön le minden korlátot, hozza el a Messiást és vele együtt a megváltást minél hamarabb!”

– fejezte be Sophie.

A big shout-out to Jewish women from around the world. Show us your 🙌 #kinus | By Chabad.org | Facebook

A big shout-out to Jewish women from around the world. Show us your 🙌 #kinus

Az Újbudai zsinagóga rebecene Stell Mushky a következőt mesélte:
 
 
„Csodálatosan éreztem magam New Yorkban, ahol abban a különleges élményben lehetett részem, hogy több mint négyezer női küldöttel találkozhattam és kapcsolódhattam, köztük drága édesanyámmal, aki Vancouverben dolgozik sluchaként.
Igazán felemelő volt volt a többi sluchával (a Lubavicsi Rebbe küldöttei, akik az egész világon terjesztik a zsidóságot) találkozni, velük tanulni és általuk inspirálódni. Együtt imádkoztunk teljes átéléssel Izrael jóllétéért és a békéért. Rendkívül hálás vagyok a növekedés és az egység átélésének e különleges lehetőségéért!”

A programokban és finomságokban bővelkedő estét az éves névsorolvasás koronázta meg, melyből kiderült, hogy az Egyesült Államok mind az ötven tagállama és több mint száz ország – köztük Magyarország – női Chábád küldöttei is képviseltették magukat a találkozón.

Itt beletekinthet a konferenciába is.

Megszakítás