Sok emberben szunnyad egy hobbikertész, de a kudarcok letörhetik a kezdeti lelkesedést. Növényeink elszáradnak vagy kirohadnak, ha sok az eső az a baj, ha kevés az a baj. Ha mindenből eleget kap, akkor meg jönnek a kártevők és lezabálják. Szerencsére Izraelben már ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére is van digitális megoldás, gyakorlatilag tökéletes zöldségtermést garantálnak – írja a nocamels.com.

A szerkezet úgy néz ki, mint egy borhűtő és azt ígérik, hogy nem kell hozzá szakértelem vagy bármiféle gondoskodás. Az AgwaGarden, amelyet egy izraeli startup fejlesztett ki, mesterséges intelligenciával működik, kiszámíthatóbban és következetesebben képes zöldséget termeszteni, mint bármilyen szabadföldi módszer. Három kamerával és egy sor érzékelővel van felszerelve, amelyek naponta kétszer gyűjtenek adatokat, hogy minden egyes növény az ideális páratartalmat, fényt és vizet kapja. Mivel ez egy zárt rendszer, nincs szükség növényvédő szerekre.

Azért a startnál van némi dolgunk, be kell helyezni a kívánt zöldség kapszuláit (ezt is meg lehet venni, mint egy kávégépnél), fel kell tölteni a gépet vízzel, aztán három-négy héten belül betakaríthatjuk a zöldségeket, szól a telefonunkra telepített applikáció. Az üvegajtón keresztül bármikor csodálhatjuk a veteményest.

Az AgwaGarden egyszerre akár hatvan növényt is képes termeszteni, köztük nyolcféle salátát, kelkáposztát, rukkolát, stb., valamint különféle fűszernövényeket. A cég állítja: az így nevelgetett zöldség Izraelben 15-20 százalékkal olcsóbb, mint az élelmiszerboltban és így 18 hónap alatt megtérül a befektetés. A készülék nagyjából 400 ezer forintba kerül.