Ajánlom Klein Péter barátomnak, 40. születésnapja alkalmából

 

A Misna Ávot traktátusa megjegyzi, hogy az ember 40. évét betöltve kezd el rendelkezni a bölcsesség erényével (Misná Ávot 5:21.). A bölcsességet az különbözteti meg az általános intelligenciától (chochmá) illetve a tudástól (daát), hogy a chochmá egyszerű felismerést, a daát pedig elmélyült tanulmányozást jelent, míg a biná alapvetően tapasztalaton alapul, a tapasztalat megszerzéséhez pedig leginkább idő kell. A tudás ugyanis elsajátítható, a tapaszlat megszerzéséhez azonban elengedhetetlen az idő múlása. Mi mindenben jelenik meg a 40-es szám?

A terhesség nagyjából 40 hétig tart és minimum 40 széá (ősi űrmérték, kb. 572 liter) vizet kell tartalmaznia a mikvének (rituális fürdő), hiszen a mikve tisztító vizébe alámerülve nemcsak testileg és spirituálisan is újjászületünk, megtisztulva bűneinktől.

Az újjászületésre a világnak először Noé generációjában volt szüksége, amikor a negyven nap és negyven éjen át hulló eső tisztította meg a földet bűneitől. Az első mikve vize tehát az egész világot ellepte.

A zsidó nép második újjászületési élménye a Szináj-hegyi Tóraadás volt. Ekkor Mózes 40 napig volt abban a transzcendenciában, ahol a Teremtő bevezette a világ rejtelmeibe, hogy azt örökségül adja a zsidó népnek.

A sivatagi vándorlás negyven éve fizikai értelemben is újjászületés volt, hiszen az aranyborjú bűnében résztvevő generációnak ki kellett halnia ahhoz, hogy a zsidó nép elfoglalhassa az országot, melyet az isteni gondviselés őriz „az év elejétől az év végéig” (5Mózes 11:12.).

Elul hónap elsejétől kezdve, mikor először fújjuk meg a bűnbánatra felhívó sófárt, Jom kipurig szintén negyven nap telik el, mely során, ha a bűnbánatot komolyan véve igyekszünk tetteinket átvizsgálni, valódi újjászületési élményben lehet részünk. A megtisztulás és a megújulás fáradságos folyamat, energiát kíván. Ugyanakkor minden újjászületés komoly tapasztalatszerzés, amit mindig valami jobb, tartalmasabb követ.

Mindannyiunknak, akik ezeket a napokat bűnbánattal és önvizsgálattal töltöttük, kívánom, hogy legyen részünk valódi újjászületésben, hogy a közelgő szukkoti ünnepét egy még magasabb spirituális szinten és valódi örömben tudjuk tölteni!

 

Megyeri András Jonatán