Vlagyimir Putyin személyesen rendelte el, hogy Izrael visszakapja azt a tankot, amelyet 1982-ben a szíriaiak adtak át Oroszországnak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnapi bejelentése szerint Vlagyimir Putyin személyesen hagyta jóvá annak a harci járműnek a hazaszállítását, melyet szíriai csapatok 1982-ben szereztek meg Izraeltől, majd adtak át Oroszországnak. Az első libanoni háború során vívott Sultan Yacoub-i csatában húsz izraeli katona veszítette életét és hárman eltűntek a harcok ideje alatt.

A tank jelenleg egy moszkvai múzeumban áll, és a Jewish Telegraphic Agency értesülései szerint az izraeli hadsereg páncélos hadtestének küldöttsége orosz katonákkal együtt már a hazaszállításának előkészületein dolgozik.

„34 éven át semmi nem emlékeztetett a fiúkra és sírok sem épültek, amelyeket meglátogathattunk volna” – mondta Netanjahu. „A tank a csata egyetlen bizonyítéka, és most visszakerül Izraelbe – köszönhetően Putyin elnök kérésemre adott pozitív válaszának” – tette hozzá az izraeli vezető.

A libanoni Könnyek völgyében vívott csata során az izraeli tankok hatalmas szíriai haderővel szálltak szembe.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post