5 cm magas, uralkodói fejet ábrázoló szobrot találtak Izraelben. A nagyszerű állapotban fennmaradt műalkotás a polgári időszámítás előtti IX. században készült, az ókori izraeli királyság idején.

A jellegzetes frizurát és koronát viselő férfi minden bizonnyal király volt, de hogy pontosan ki, azt nem lehet tudni. A leletre izraeli északi határvidékén, a Libanonhoz közel fekvő Metula városa mellett találtak rá, a bibliai Ável Bét Mááká település területén. A lelőhelyet még a XIX. században kezdték feltárni, az eredeti névhez hasonló elnevezésű arab falu, Ábil-á-Kám környékén.

3000 évvel ezelőtt is határvidék volt ez a terület: itt találkozott egymással a Somron városából irányított Izrael királysága, mely ekkor már különvált a délebbre fekvő, Jeruzsálem központú Júdeától, valamint a főníciai birodalom, melynek székhelye Türosz volt és az arámi királyság, melynek Damaszkuszban volt a központja.

Az ókori városról a Királyok első könyvében (15:20) olvashatunk: „És Ben Hádád engedelmeskedett Ászá királynak és elküldte seregeinek vezéreit Izrael városai ellen; és bevette Ijont és Dánt és Ável Bét Máákát és egész Kinerotot Náftáli egész földjével.”

„Ez a terület nagyon fontos, mert többször gazdát cserélt, elsősorban Arám és Izrael között” – mondta Náámá Jáhálom-Mack régész, aki a Héber Egyetem és a kaliforniai Azusa Pacific University közös kutatását vezeti. A feltárás során egy jelentős, vaskori épület talapzatát ásták ki éppen, amikor az uralkodó fejére rábukkantak. A király azonosítását nehezíti, hogy a kormeghatározás szerint éppen azokból az évekből való, amikor a területért folytonos küzdelem folyt.

A leletet a jeruzsálemi Izrael Múzeumban teszik közszemlére, a kutatási eredményeket a hónap végén publikálják. Erán Árje, a múzeum vaskori részlegének kurátora így értékelte a felfedezést: „Egyedi leletről beszélünk. A vaskorból szinte nem ismerünk figuratív ábrázolást, ha pedig mégis találunk valamit, akkor az nagyon gyenge minőségű. Ez a lelet pedig gyönyörűen kimunkált.”

„A szobor üveg jellegű fajanszból készült, mint a legtöbb kisplasztika és ékszer a korai Egyiptomban és a Közel-Keleten. A fej zöldes színű, ami a réztartalmú bevonatnak köszönhető. Ami nagyon érdekes, az a különleges hajviselet. A szakállas uralkodó fején a füleket is eltakaró, vastag fürtökből álló hajat arany diadém fogja hátra. Az ókori egyiptomi ábrázolásokon éppen ilyennek mutatják a szomszédos közel-keleti embereket. Ez a férfi a sémi típus jellegzetes példája” – mondta Jáhálom-Mack.

Mivel a Carbon14-es módszerrel csak a lelet készítésének évszázadát lehet meghatározni, ezért többen pályáznak a modell szerepére. Lehetséges, hogy Damaszkusz királyát, Ben-Hádádot vagy Házáelt látjuk, esetleg az izraeli Áhábot vagy Jehut, vagy talán a türoszi Itabált. Mindannyian szerepelnek a Bibliában és mindannyian ugyanabban az évszázadban éltek.

„Csak találgatni tudunk, olyan ez, mint egy játék. Mintha valaki ránk köszönne a múltból. Részleteket azonban egyáltalán nem ismerünk” – mondta a régész.

A kutatók között még vita folyik arról, hogy a fej önmagában álló tárgy-e, vagy egy szobor része volt. A Héber Egyetem régészei folytatják a helyszín feltárást, és remélik, hogy újabb felfedezéseket tehetnek.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás