Erez Abrahamov épp Alsó-Galileában túrázott, amikor felfigyelt a nem mindennapi leletre, írja a Neokohn.

Abrahamov egy első Szentély idejéből származó, asszír tisztviselő által használt szkarabeusz pecsétnyomót talált az alsó-galileai Nahal Tabor természetvédelmi területen tett túrája során.

A pecsétnyomót egy asszír vagy talán babilóniai tisztviselő használhatta közel 2800 évvel ezelőtt.

A ritka leletet a törvény által előírt módon átadta az Izraeli Régészeti Hatóságnak, ezért Abrahamov elismerő oklevelet kapott erőfeszítéseiért.

„Kétnapos szabadságra mentem az IDF tartalékosaként, és úgy döntöttem, hogy kihasználom az időt egy napsütéses túrára” – emlékezett vissza Abrahamov. „Láttam, hogy valami csillogó dolog kandikál ki a földből. Először azt hittem, hogy egy gyöngy vagy egy narancssárga kő, de miután felvettem, észrevettem, hogy olyan vésések vannak rajta, amelyek egy bogárra hasonlítanak. Felhívtam és jelentettem a csodálatos leletet az régészeti hatóságnak”.

Nir Distelfeld, a hatóság rablásmegelőzési egységének felügyelője elmondta, hogy a híváskor azonnal rájött, hogy valami különlegeset talált a tartalékos katona.

„Mondtam neki, hogy nézze meg alaposan a másik oldalát – a talált szkarabeusz lapos oldalát -, és ellenőrizze, hogy van-e rajta vésés.

Hallottam, ahogy felkiáltott, majd mondta, hogy felismert egy ábrát”.

 
Megszakítás