A nők, az izraeli arabok, az ortodox háredi zsidók és a hátrányos helyzetben lévő lakosok fejlett technológiákhoz való hozzáférésének segítését célzó kezdeményezést jelentett be a Google. A 25 millió dollár (8 milliárd forint) értékű program várhatóan öt évre szól – írja a jpost.com

Ruth Porat, az Alphabet (ez a cég a Google anyavállalata) pénzügyi igazgatója nemrég járt Izraelben, ahol izraeli és palesztin vállalkozókkal, üzleti vezetőkkel és politikai döntéshozókkal találkozott.

Ruth Porat (forrás: Wikipédia)

A bejelentett hi-tech készségfejlesztő programot felnőttek és tizenévesek számára hozzák létre. A projekt összhangban van az izraeli kormány azon tervével, amely a hi-tech munkaerő arányát 10-ről 15 százalékra kívánja növelni.

A kezdeményezés a Google olyan, már meglévő programjaira épül, mint az Adva, amely két éven keresztül oktat háredi lányoknak informatikát, illetve a Tsofen, amely utolsó éves arab mérnökhallgatóknak nyújt hi-tech ismereteket.

Egyre több haredi nő áll programozónak Izraelben

Adva néven olyan oktatási program indult Jeruzsálemben, amely a szigorúan ortodox nőknek kínál tanulási lehetőséget, majd segíti őket, hogy munkát találjanak a magas fizetéseket kínáló programozói piacon. A programot a haredi közösség számos vezető rabbija is a támogatásáról biztosította. A haredi lányok 18 éves korukban nem vonulnak be polgári szolgálatot teljesíteni, és felsőoktatási intézménybe sem … Olvass tovább

Jáir Lapid külügyminiszter elismerését fejezte ki Ruth Poratnak. A politikus hangsúlyozta: arra törekednek, hogy az országban legalább 1 millióan dolgozzanak ebben az iparágban, ugyanis így lehet biztosítani, hogy Izrael fejlett és innovatív ország legyen, magas életszínvonallal.

„Izrael jó helyzetben van, megvan a lehetősége, hogy a világ 10 legsikeresebb országa közé kerüljön, és ez olyan kezdeményezésekkel fog megvalósulni, mint amilyeneket a Google bejelentett”

– tette hozzá Lapid.

Nyitókép: Pixabay