Az emlékezés napját Izrael Állam függetlenségi napja előtti napon tartják. Ilyenkor állami, iskolai és családi rendezvények keretében emlékeznek meg az ország hősi halottairól.

A Hár Herzl-i állami katonai temetőben azt is megtudhatjuk, hogy honnan számítják ezt a számot: az egyes számú tábla Ávráhám Slomó Zálmán Curef rabbi (1786-1851) nevét viseli, aki 167 évvel ezelőtt, 1851 elul hó 19-én vesztette életét, az elsőként azok közül, akik a modern kori Izrael Állam létrejöttéért adták az életüket.

Curef rabbi Kėdainiaiban, Litvánia egyik legrégebbi városában született. A vilnai Gáon tanítványa volt, maga is híres tanító és bölcs ember, aki aranyművességgel kereste kenyerét. 1824-ben érkezett az Ottomán Birodalomhoz tartozó Jeruzsálembe, és a modern kori Izrael Állam megalapításáért dolgozó pionírok közül is a legelsők közé tartozott. A jeruzsálemi askenáz közösség kiépítéséért, a Churvá zsinagóga renoválásáért, az alija erősítéséért és az ehhez való anyagiak előteremtéséért élt és dolgozott rendületlenül, kapcsolatokat építve ki a helyi hatóságokkal és számos más ország tisztségviselőivel is. 1851 őszén, egy reggeli imára menet arab támadók estek neki Jeruzsálem zsidó negyedében, ütlegelni kezdték. A rabbi súlyosan megsebesült, és három hónappal később belehalt a sérüléseibe. Utolsó szavai a Smá Jiszráel ima szavai voltak.

Emléke legyen áldott!