Idén is lehet kérdezni a rabbitól.

 

Hiába az eltelt több mint két évtized, a „szigetelők” körében ma is töretlen sikernek örvend a sátor, különösen, hogy lehetőség nyílik szemtől szemben beszélgetni ortodox rabbival.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sátorban zsidók és nem zsidók, fiatalok és idősebbek egyaránt lelkesen ülnek le rabbikkal beszélgetni, tanácsot kérni, problémáikat elmesélni, vagy tanulni valamit a zsidóságról.

Faith Aser, a budavári zsinagóga rabbija évek óta részt vesz a Zsidó Sátor munkájában, idén is egyik fő szervezője a sátornak.

„Minden évben tapasztalok valami újat, miközben persze visszatérő témák és kérdések is felmerülnek” – meséli Faith rabbi. „Nem ismerem a statisztikákat, de idén, mintha minden eddiginél több izraeli fesztiválozó lenne, ami lehetőséget teremt nem csak a zsidóság tanainak terjesztésében, de a magyarországi zsidóság megismertetésében is.”

„Őrület mennyi zsidó és nem zsidó embert tudunk megszólítani a sátorban” -számol be élményeiről Áron. „Jó néhány zsidó fiatal életében először tett tfilint (imaszíj) nálunk, és reméljük kicsit kedvet kaptak ahhoz, hogy a fesztivál után jobban elmélyedjenek a zsidó vallási tanokban és a vallásgyakorlásban” – bizakodik a fiatal rabbinövendék.

Stell Ájzik rabbi, aki két éve költözött hazánkba, szintén nagyon lelkes első „szigetelése” kapcsán:

„Hallottam már korábban is a Sziget Fesztiválról, de nem gondoltam volna, hogy ennyire népszerű és hogy ilyen érdeklődés van a Zsidó Sátor iránt.”

Kérdésünkre, miszerint van-e valami izgalmas történet, amit megosztana, elmondta, hogy a sátorhoz látogatott egy kuvaiti születésű fiatalember, akinek édesapja muzulmán ugyan, de édesanyja magyar zsidó. Most először találkozott „testközelben” a zsidósággal, feltette az imaszíjat és lelkesen ígéretet tett, hogy a jövőben, mivel nemrég költözött Magyarországra, el fog látogatni zsinagógába is.

Természetesen a Zsidó Sátorban, amennyiben valaki erre igényt tart, lehetőség nyílik kóser pékáru vagy frissítő elfogyasztására, illetve az imaszíj felvételére is.

Hagyományokhoz hűen minden évben péntek délután mini-szombatfogadást is tartanak a sátorban, a Civil Sziget 17. standjánál, a szombatfogadás 18:45-kor kezdődik. A rabbik a szertartás után kidussal és barhesszel látják majd vendégül a résztvevőket, ahova mindenkit szeretettel várnak.

Az augusztus 13-áig tartó 27. Sziget fesztiválra hatvankét országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz a fesztiválon.

Idén is lesz Global Village (Világfalu), Afro-Latin-Reggae Falu, Hungarikum falu, klasszikus, opera- és jazzszínpad, színház- és táncsátor. A Német Turisztikai Hivatal a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából virtuális térrel várja az érdeklődőket, és hagyományosan sportzónát is kialakítanak.

Idén is kinyit a Civil Sziget, a Sátorok Határok Nélkül helyszín a migráció, a kulturális sokszínűség kérdéseivel foglalkozik.

 

Forrás: neokohn.hu