„A tanyát valószínűleg hirtelen hagyták el, valamilyen fenyegető veszély miatt” – idézi az Arutz7 a helyszínen dolgozó régészcsapat vezetőjét. Az ókorból származó leletek fényt vethetnek a Hasmóneus-kori Gálillal (Galilea) kapcsolatos kérdésekre.

A lelőhely a Gálil keleti részén található, a mai Horbat Aszad közelében. A jó állapotban megmaradt, 2100 éves, hellenisztikus-hasmóneus korból származó mezőgazdasági jellegű tanyán talált leletek arról tanúskodnak, hogy a helyszínt hirtelen, egyik napról a másikra hagyták el.

A feltárásra – melyet az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei végeznek – azt megelőzően került sor, hogy a Mekorot vízgazdálkodási társaság megkezdte volna projektjét, melynek keretében sótalanított vizet szállítanak majd a területen át a Kineret-tóba.

Az ásatások során több tucat, szövőszékhez tartozó súly került elő, valamint nagy, kerámiából készült tárolóedények és vasból készült mezőgazdasági eszközök, többek között csákányok és kaszák. A megtalált pénzérmék a polgári időszámítás kezdete előtti második század második feléből származnak.

A feltárások költségeit részben a Mekorot állta annak érdekében, hogy ezt követően megindulhasson annak a 910 millió sékeles projektnek a kivitelezése, melynek során csatornát alakítanak ki sótalanított víz szállítására. A projekt célja az, hogy fenntartsák a Kineret kívánatos vízszintjét és folyamatos vízellátást biztosítsanak az izraeli családoknak és a mezőgazdaságnak, sőt, a környező államoknak is.

Dr. Amani Abu-Hamid régész, a feltárások vezetője szerint:

„Szerencsések voltunk, hogy felfedezhettünk egy ilyen időkapszulát, mely az időben megfagyva várakoztak az egykori lakosok által otthagyott tárgyak. Úgy tűnik, nagy sietséggel mentek el, valamilyen közelgő veszély elől menekülve, talán katonai csapástól tartva. A szövőszéksúlyok még a polcon sorakoztak, a tárolóedények érintetlenek voltak. Történelmi forrásokból tudjuk, hogy ebben a korszakban a Júdeai Hasmóneus Királyság kiterjeszkedett a Gálilban, és elképzelhető, hogy a tanyát ezen események következtében hagyták el. A lakók kilétének megállapításához további kutatások szükségesek.”

A fent említettek mellett több épület alapját is megtalálták, továbbá agyagedényeket és más tárgyakat, melyek a vaskorra, az i. e. IX-X. századra datálhatók.

Eli Eskosido, az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője elmondta:

„Ez az érdekes és jelentős lelet a Mekorot egy projektje megépítését megelőzően folytatott ásatások során került elő. Az Izraeli Régészeti Hatóság és a Mekorot szorosan együttműködik, hogy megőrizzük a tanyát, a helyszínt és a közvetlen környezetét.”

Fotó: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

 
Megszakítás