Az Izraeli Nemzetgazdasági Tanács felmérései szerint 2050-re Izrael zsidó lakosságának mintegy harmada háredi, vagyis ortodox zsidó lesz – jelent meg a VINnews hírportálon.

Izrael jelenlegi lakossága 9,2 millió főt tesz ki, mely 2050-re várhatóan 16 millióra fog növekedni, mely 16 milliónak körülbelül egynegyede lesz háredi zsidó, áll a nemzetgazdasági minisztérium hétfői előrejelzésében.

A legújabb népességi adatok alapján Izrael a jövőben is megtartja zsidó lakosságának túlsúlyát, mely szerintük harminc év múlva 80 százalék körül fog mozogni, azonban a zsidó népesség erősen az ortodox világ felé fog eltolódni, – míg jelenleg a háredi lakosság 12,6 százalékát teszi ki Izrael összzsidóságának, addig 2050-re a népesség 24 százalékát fogják alkotni.

Az ortodox zsidók körében tapasztalható gyarapodás oka pedig nem titok: a háredi közösségekben egy nőre átlagosan 6,7 gyermekszülés jut, mely jóval a duplája a teljes lakosság asszonyai között mért 3,01-es gyermekszülésnek.

A friss felmérés nem csupán a népesség számadatait vizsgálta, de az országon belüli eloszlást is megnézte. Ezek alapján az izraeli ortodoxok többsége Jeruzsálemben és környékén fog maradni, illetve Bét Semesben fog koncentrálódni, de valamelyes nőni fog a számuk az ország északi és déli részén is, utóbbi helyen egy új ortodox várost is terveznek.

Tel Aviv és elővárosai továbbra is az ország legnépesebb területe marad, és az idősebb korosztály száma jelentősen nőni fog, ugyanis a 65 év felettiek száma megközelítőleg meg fog duplázódni.

Az jelentős népességnövekedés pedig jelentős kihívások elé fogják állítani az ország szinte összes szektorát, hiszen például a lakásállomány már most is problémát jelent, nem beszélve arról, hogy az oktatási intézményeket is bővíteni kell a további infrastrukturális részekkel egyetemben. 

Megszakítás