Az augsburgi Halderstraßén található zsinagógában nagyszabású, hat évig tartó felújítási munkálatok zajlanak, a 26 millió euróra (több mint 10 milliárd forint) becsült költségek felét a német kormány fedezi. A munkálatok hivatalosan július végén kezdődtek, és a felújítási folyamat – amely magában foglalja a szerkezeti munkálatokat, valamint a műszaki és biztonsági fejlesztéseket – várhatóan 2028-ban fejeződik be – írja a Jewish Heritage Europe.

A Fritz Landauer és Heinrich Lömpel építészek által tervezett zsinagóga 1913 és 1917 között épült, szecessziós, bizánci és mór stílusjegyeket egyaránt tartalmaz. Homlokzatát három nagy, íves ablak teszi különlegessé, a szentélyt pedig egy csaknem 30 méter magas, vasbetonból készült kupola koronázza, amelynek belső felületét zöld-arany színben pompázó mozaik borítja.

Ez Bajorország egyetlen olyan városi zsinagógája, amely túlélte a náci időszakot és a második világháborút. 1938 novemberében a Kristályéjszakán feldúlták, de nem pusztult el. 1974 és 1985 között felújították, majd újra megnyitották és felavatták, nyugati szárnyában pedig az Augsburgi Zsidó Múzeumot helyezték el, amely ekkor nyílt meg a háború utáni Németország első önálló zsidó múzeumaként.

Részben továbbra is istentiszteleti hely maradt, a helyi zsidó közösséget szolgálva, amely a volt Szovjetunióból való bevándorlásnak köszönhetően ma mintegy 1400 főt számlál. A múzeumhoz egy többfunkciós épületet is csatolnak, amely a modern múzeumi szabványoknak megfelelően lesz kialakítva.

 

Megszakítás