A prágai zsidó közösség 2021-ben több zsidó temetőben, csaknem 2000 sírkő részletes fényképes dokumentálását végezte el – írja

Czech TV town on the site of the Old Jewish Cemetery in Zizkov

a Jewish Heritage Europe. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Cseh-Német Alapítvány a Jövőért nevű szervezet finanszírozta a munkát, amit a Prágai Zsidó Hitközség, a Prágai Zsidó Múzeum és a Csehországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatott. Feltérképezték a Novy Bydzovban és Naceradecben található sírkerteket, valamint Kolín temetőjét, amely a XV. századtól működött egészen 1887-ig. Ez a második legrégebbi temetkezési hely Prága híres régi temetője után.

Szintén kiemelt figyelmet kapott a prágai Zizkov kerületben található zsidó temető, amelyet 1680-ban hoztak létre, majd 1890-ig működött, amikor megnyitották az Új Zsidó Temetőt. A zizkovi sírkert nagyrészt elpusztult az 1960-as évek elején, majd később a bomlás sajnos tovább folytatódott az 1980-as években, amikor tévétorony épült a helyén. A temető nagy részét felszámolták, a sírköveket ledöntötték és összetörték, a temető többi részét pedig feltöltötték és parkká alakították. Bár az eredeti temetőnek már csak körülbelül az ötöde létezik, most már műemléki védettséget élvez.

A prágai zsidó közösség mintegy 180 temetőért felelős, folyamatosan dokumentálják a sírhelyeket.

Címlapfotó: JHE

Megszakítás