Mazel tov a Hohenemsi Zsidó Múzeumnak, megkapta az Osztrák Múzeumi Díj 2022 elismerést. A 20 ezer eurós (8 millió forintos) díjat a Szövetségi Művészeti-, Kulturális-, Közszolgálati- és Sportminisztérium Múzeumi Tanácsadó Testülete ítéli oda évente a múzeumi munka területén elért kiemelkedő eredményekért. A hivatalos átadásra október 13-án kerül sor Klagenfurtban, az Osztrák Múzeumi Nap keretében – tudósít a Jewish Heritage Europe.

Hohenems egy kisváros Ausztria legnyugatibb részén, a svájci határ közelében. Több mint 400 évvel ezelőtt zsidók telepedtek le itt, és virágzó közösséget alkottak. Ma már kevés zsidó él a környéken, de a múzeum, az egykori zsinagóga és a zsidó temető a múltról tanúskodik.

A múzeumot 1991-ben nyitották meg a Heimann-Rosenthal-villában, a város egykori zsidó negyedében. Állandó kiállításának középpontjában a helyi zsidó közösség története áll a holokausztig, valamint különleges időszaki kiállításokat és rendezvényeket szerveznek. A múzeum szoros kapcsolatot ápol a hohenemsi zsidó családok leszármazottaival is szerte a világon.