Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A 84 országban élő nevezők összesen 14 500 lépet töltöttek fel a JerusaLENS verseny weboldalára. A 100 legnépszerűbb fotóból a múlt héten nyílt ingyenesen látogatható kiállítás a jeruzsálemi Givát Hátáchmóset katonai emlékhelyen. A szervezők meglepetésére a pályázat sok arab országban élő fotóst is megmozgatott, érkeztek képek Irakból, Marokkóból, Tunéziából, Algériából, Egyiptomból és Jordániából is. A felvételek fele az óvárosban, közel egyharmada a Templomhegyen készült. A legtöbb kép a különböző vallási közösségek életét választotta témának. A város modern, nyugati felében az ún. Húrok-hídja volt a legnépszerűbb téma. Az első díjat és az azzal járó 5000 dollárt Dávid Mor nyerte, képe árust ábrázol, amint pékáruval megrakott kocsiját tolja fel az óváros meredek lépcsőin. A második helyet Dália Rádzsuán érdemelte ki, ő egy haszid zsidót fotózott le, amint az óváros egy különlegesen megvilágított sikátorán halad.

A díjnyertes fotó
A második helyezett

Nyolc hónap szünet után ismét etióp zsidó bevándorlók érkeztek Izraelbe

A 72 főből álló csoportot ünnepség fogadta a Ben-Gurion repülőtéren. “Nem vagyunk dühösek, egyszerűen nagyon aggódunk. Most már kezdünk megnyugodni, és reméljük, hogy végül mindenki lehetőséget kap a bevándorlásra.” – mondta Adiszu Berhanu, aki 13 éves unokahúgát várta, akit egyéves korában látott utoljára. Etiópiában még legalább 9000 ember várja, hogy megkapja az engedélyt az alijára. Ők az ún. Falasmura közösség tagja, akik kényszer hatására kikeresztelkedtek, de később visszatértek a zsidó hitre.

Az izraeli kormány még 2016 augusztusában fogadta el azt a javaslatot, melynek értelmében egy öt éves program keretében Izraelbe hozzák a még Etiópiában várakozókat. A program végrehajtásának akadozását az etióp közösségből sokan a minisztériumokban jelen lévő rasszizmusnak tulajdonítják. Júniusban még két repülőjáratot terveznek, melyek etióp bevándorlókat szállítanak majd, de feltehetően a 2017-re tervezett keretszámnál sokkal kevesebben érkezhetnek a zsidó államba. “1300 bevándorlót engedélyeztek Etiópiából erre az évre, de mivel fél éven keresztül nem történt semmi, elég nagy a lemaradás. Ma azonban mindenki boldog és izgatott, mert olyan családtagok találkozhattak újra, akik már hosszú éveken keresztül nem látták egymást.” – mondta David Parsons, az etióp bevándorlók befogadását szponzoráló Nemzetközi Jeruzsálemi Keresztény Konzulátus munkatársa.

Etióp bevándorlók érkezése

 

Izraeli látogatásra érkezett a frissen kinevezett amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley

Nem sokkal munkába állása után Haley több fórumon kijelentette, hogy véget kell vetni a világszervezetben eluralkodott kritikátlan Izrael-ellenességnek, illetve kilátásba helyezte az Egyesült Államok nyújtotta támogatás megkurtítását, amennyiben a helyzet nem változik meg radikálisan. “Az ENSZ azért támadja folyamatosan Izraelt, mert megteheti.  Elindítottunk egy változást, és remélhetőleg mindenki megérti, hogy a dolgok nem mehetnek további a megszokott mederben” – mondta.

Haley találkozott Netánjáhu miniszterelnökkel, aki az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNRWA megszüntetését javasolta. Az UNRWA intézményei folyamatosan Izrael ellen uszítják a palesztin fiatalokat, az iskoláikban használt tankönyvek a terrorizmust dicsőítik, ezért a miniszterelnök szerint meg kell szüntetni, feladatait pedig az ENSZ más szervezetinek kell átvennie. A napokban egy gázai UNRWA iskola alatt fedeztek fel olyan terroralagutakat, melyet a Hámász épített. Ezzel az iskola nem csak részévé vált az Izrael elleni háborús erőfeszítéseknek, de egyben célpontjává is vált egy esetleges izraeli válaszcsapásnak, ami az alagút ásóit nem zavarhatja különösképpen.

Nikki Haley egy terroralagutat látogat meg a Gáza-övezet határában

Megemlékezés

A bevándorlók Júdeában és Somronban, a hatnapos háború óta épült zsidó települések fejlődésében betöltött fontos szerepéről emlékezett meg az izraeli parlament, a Kneszet elnöke, Juli Edelstein. “Több tízezer új bevándorlót vártak tárt karokkal ezeken a településeken. Már nem is számoljuk, de vannak olyan helységek, ahol a lakosság több mint a fele bevándorló, akik sokat tesznek ezért a területért. A Szovjetunióból bevándorolt Edelstein maga is Júdeában, a Gus Ecion körzetben él, Álon Svutban. Kollégája, a védelmi miniszteri pozíciót betöltő, moldáviai születésű Avigdor Lieberman otthona szintén e területen, Nokdimban található.

 Ávráhám Neguise, a Likud párt egyetlen etióp származású képviselője elmondta, hogy az 1967-ben felszabadított területeken épült zsidó közösségek példát mutatnak az egész országnak az újonnan érkezettek befogadásával és integrálásával kapcsolatban. Az elmúlt évek amerikai bevándorlási hulláma is jelentősen növelte e települések lélekszámát, a felmérések mintegy 60 000 főre teszik az itt élő amerikai állampolgárok számát. A közelmúltban érkezett francia bevándorlók közül is sokan választanak maguknak otthont ezeken a településeken. A különböző országokból érkező zsidók általában igyekeznek egymáshoz közel, egy tömbben letelepedni, hogy ezzel is könnyebbé tegyék a beilleszkedést új környezetükbe. A Jeruzsálem és Hevron közötti Gus Ecionban például jelentős angol anyanyelvű közösség él, a fővárostól északra fekvő Kocháv Jáákovban és Éliben sok a francia bevándorló, a Somron fővárosának is tekintett Árielben pedig a lakosság közel fele orosz anyanyelvű.

Avigdor Lieberman miniszter egy zsinagóga alapkőletételénél Nokdimban