Az ENSZ a tankönyvek felülvizsgálatát ígérte, aztán feladta.

Az utóbbi időben számos alkalommal érte kritika az ENSZ által működtetett palesztin iskolák tankönyveit, melyek tagadják Izrael létét, delegitimálják a zsidó államot, éltetik a terrorizmust és azt tanítják a gyerekeknek, hogy a zsidóságnak történelmileg nincsen köze a mai Izrael területén található szent helyekhez. Az iskolákban a holokausztról is tilos tanítani. 

A tananyag szerint a zsidók idegen megszállók a Szentföldön, gonoszok és vérszomjasak, és egyetlen céljuk a palesztinok elpusztítása. A könyvek még a kétállami megoldásról sem tesznek említést, a gyerekeket arra tanítják, hogy fő feladatuk Palesztina felszabadítása “a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig”, mely természetszerűleg Izrael megsemmisítésével járna. Az iskolákat és az iskolai programokat gyakran nevezik el terroristákról.

Cinikus UNRWA-tábla

A számos panasz következtében a világszervezet bejelentette, hogy felülvizsgálják a tankönyveket, és megteszik a szükséges változtatásokat. A szavakat azonban nem követték tettek, mert a Palesztin Hatóság követelte az eredeti tananyag megtartását és “az elfogadhatatlan változtatások” elvetését.

Az ENSZ palesztin területeken működő szervezete, az UNRWA vezetője, Pierre Krähänbühl Rámállában találkozott a Palesztin Hatóság miniszterelnökével, Rámi Hámdállával, hogy megbeszéljék a tankönyvekkel kapcsolatos “félreértéseket”. A Hatóság és a Gáza-övezetet uraló Hámász terrorszervezet is azzal fenyegette meg Krähänbühlt, hogy a tananyag megváltoztatása esetén azonnal megszakítják az együttműködést az UNRWA-val. A palesztin oktatási minisztérium szerint az új tananyag “sérti a palesztin nép történelmét és küzdelmét”, és nem kívánják fenntartani a kapcsolatot a világszervezettel, amennyiben mégis az új szövegek bevezetése mellett döntetnének. Az UNRWA végül úgy döntött, nem vezetik be az új tankönyveket, folytatódhat az uszítás.

Jeruzsálemi késelőt ünneplő iskolások egy UNRWA-intézetben

AZ UNRWA által működtetett iskolákban jelenleg 312 000 gyermek tanul, közülük 262 000-en Gázában, 50 000-en pedig Jeruzsálemben, és a Palesztin Hatóság ellenőrizte településeken.

Forrás: United with Israel