A 18 órás tóratanítás alatt 250 000 dollárt gyűjtöttek össze a magas iskolai tandíjak kompenzálására.

Shlomo Einhorn rabbi rekordhosszúságú előadást tartott Los Angeles-ben. A tanítás, amit élőben közvetítettek, megtekinthető a YouTube-on. Az akció célja az volt, hogy adományokat gyűjtsenek azon családok számára, akik nem tudják a zsidó iskolák magas tandíját kifizetni.

A rabbi elmondta, az ötlet akkor született meg a fejében, amikor végighallgatott egy véget nem érő telefonbeszélgetést, amely  felesége  és egy másik nő között zajlott. „Az a nő egyszerűen nem tudta abbahagyni a beszédet, nem hagyta, hogy a feleségem közbeszóljon. Arra gondoltam, hogy talán hamarosan megdönti a leghosszabb folyamatos beszéd világrekordját. Ekkor villant át az agyamon, hogy talán én is megpróbálkozhatnék valami hasonlóval”.

A rabbi összekapcsolta rekordkísérletét egy adománygyűjtő akcióval. Az Egyesült Államokban a felekezeti iskolák mind magánintézményként működnek. A magas tandíj nagyon sok család számára megfizethetetlen. Einhorn rabbi célja az volt, hogy az előadás alatt negyedmillió dollár (kb. 72 millió forintot) gyűljön össze. A cél megvalósult,  a pénzt a Los Angeles környéki zsidó iskoláknak juttaták el, hogy tandíj-kedvezményt nyújthassanak a rászoruló diákok szüleinek.

img348669
Einhorn rabbi előadás közben
A rabbi elmondta, hogy az emberek nagyon lelkesen reagáltak a kezdeményezésre. „Őrült ötletnek gondolták, de ahogy az előadás haladt, úgy nőtt a befolyt adományok összege is. Nagyon jó visszhangja volt az akciónak. Eleinte sokan azt gondolták, hogy unalmas program lesz, mert biztosan egy webkamera előtt ülök majd órák hosszat egy Talmud kötet társaságában. Ehhez képest egy igazi műsort sikerült létrehoznunk. Két kamionnyi stáb dolgozott váltott műszakban és folyamatosan volt élő közönségünk is. Az előadás közvetítésére és az adományok kezelésére egy saját weboldalt működtettünk. Külön megállapodást kellett kötnünk a YouTube-bal is, mert elvileg csak 10 órás élő közvetítést engedélyeznek. A kedvünkért megemelték a limitet 20 órára.” – tette hozzá.

Amikor arról kérdezték, hogy mi volt a legemlékezetesebb momentum a maratoni tanóra alatt, így felelt: „A legutolsó szakasz. Azt gondoltam, hogy a végére már teljesen kimerült leszek, de nem így volt. Az adrenalin ébren tartott. Éppen akkor érkezett meg egy iskolás csapat a kirándulásról, és rögtön csatlakoztak a tanuláshoz. Mivel éppen őértük csináltam az egészet, ez sok energiát adott a legvégére”.

A környékbeli rabbik és iskolai osztályok mind eljöttek, hogy személyesen hallgassák meg Einhorn rabbit, de távolabbi jesivákban is szüneteltették a tanítást, és a közvetítést nézték helyette.

„Nagyon szívesen csináltam, igazán élvezetes volt. Arra inspirált, hogy a tóratanulást mindig folytatni kell” – gondolt vissza 18 órás előadására a Los Angeles-i Yavne iskola igazgatójaként dolgozó rabbi, aki még nem biztos abban, hogy jövőre megpróbálkozik az idei rekord megdöntésével.

 

Megszakítás