Épphogy csak befejezte tanulmányait egy jeruzsálemi szemináriumban, a 18. éves Bracha Benhaim máris meglepte a divatvilágot az aktuális trendek és a háláchá ötvözésével.

Fiatalsága ellenére, Bracha Benhaim rövid idő alatt saját márkát hozott létre, és olyan üzletet  működtet, amellyel egyre nagyobb népszerűségre tesz szert kortársai körében.

bracha_1

„Akkor kezdtem, amikor még iskolába jártam” – mondta a Bayit VeGan közelében élő lány. „Először magamnak készítettem ruhákat. Egyrészt a zsidó jognak megfelelően, másrészt az én ízlésemhez igazítva – anélkül, hogy alá kelljen öltözni”.

Elmondása szerint gyorsan felfigyeltek a darabjaira; elsőként a barátok, majd idővel a barátok ismerősei is arra kérték, hogy készítsen ruhákat számukra. Végül pedig a nővére által szervezett otthoni ruhakiárusítás hozta el az áttörést.

bracha_2

„Az otthoni vásárok nagyon gyakoriak a hárediek körében” – mondta Benhaim. „Emlékszem, azt mondtam magamban: miért nem készítek egy kis standot az általam készített ruhákkal és meglátjuk, mi sül ki belőle? De a ruhákat elkapkodták és a vásárlók többet szerettek volna.”

Benhaim sikerének egyik titka, hogy eltér a szokásos vallási öltözetek stílusától. A gyakori fekete és pasztellszínek helyett fiatalos megoldásokat keres. „A szemináriumba járó lányok közül jövök, első kézből tudom, hogy milyenek és mi az, ami megragadja őket. A ruhák ennek megfelelően nagyon könnyű darabok”.

bracha_3

Abban a pillanatban, amikor Benhaim látta, hogy nemcsak a vallásos körökből érkező vásárlók keresik a ruháit, rájött, hogy hobbija egyben üzletté is válhat, mára pedig saját varróüzletet vezet. „Olyan varrónőkkel dolgozok együtt, akiknek 30 év tapasztalatuk van a szakmában” – hangsúlyozta Benhaim. „Ma már nincs időm arra, hogy én magam is varrjak. Megszabom a vonalakat, kiválasztom az anyagokat és ők megvarrják”.

Szóval te vagy a főnök? – tette fel a kérdést neki a Ynetnews újságírója.

– Igen, azt hiszem – válaszolta a lány szégyellősen.

És hogyan reagáltak a hárediek egy szemináriumba járó lányra, aki a tankönyvek és vizsgák világából kikerülve saját divatüzletbe vágott?

– Ez nyilvánvalóan új dolog számukra, de pozitívan néznek rá. Nem a háláchá ellen cselekszem, és nem teszek semmi rosszat. Fogom a divatot, ami egy anyagi dolog, és megszentelem úgy, hogy erkölcsös legyen és megfeleljen a háláchának.

Szerinted az a tény, hogy „márkává lettél”, előnyt vagy hátrányt fog jelenteni a társválasztás idején?

– Jó kérdés. Hiszem, hogy ami az enyém, az az enyém, és bárki fog feleségül venni, úgy fogad majd el, ahogy vagyok. Nem arról van szó, hogy bármi rosszat tennék, csak ez nem olyan szokásos.

bracha_4

És mit szeretnél csinálni, amikor felnősz?

– Nyitni egy kis üzletet a Champs-Élysées-n.

És lehetséges, hogy egy napon majd a párizsi Fashion Week-en Bracha Benhaimot látunk majd Alber Elbaz mellett?

 – Ha Isten is úgy akarja.

 

A jeruzsálemi lány gyakran a divatvilág vezetőitől merít ihletet munkája során. „Nagyon szeretem a Valentino, a Chanel és a Dolce&Gabbana vonalait. Nekik is nagyon konzervatív stílusuk van, ami találkozik a háláchikus elvárásokkal” – mondta.

bracha_5

„Ugyanakkor az ő világukat az én helyemre hozom. Nagyon sok tervezésemet a saját tapasztalatim ihlették, és nem az, amit a kifutókon láttam. A legtöbb inspirációm magukból az anyagokból származik. Meglátom az anyagot és azonnal eszembe jut az öltözet, amit szeretnék elkészíteni. Valójában a ruhák jelentik az igazi inspirációt” – fogalmazott a lány, aki az erkölcsösséget szem előtt tartva sem mond le a trendi mintákról, melyek minden testalkatra illenek, nem csak a vékony nőkre. „Számos mintát használok, amiket több lányon kipróbáltam és tapasztalataim szerint testalkatra és –felépítésre való tekintet nélkül hordják őket”.

 

Képek forrása: ynetnews.com