A lámpást Máále Háákrávimon (Skorpió-hegy) szolgáló római katonák használták. Kilencven évvel ezelőtt ugyanitt került elő a lámpás párja, írja az Izraeli Régészeti Hatóság Facebook-oldala.

A 16 éves Jonatán Frankel Hod Hasaron-i iskolájával volt osztálykiránduláson Izrael déli részén. Amikor az osztály a késő római kori Cafir erőd közelében letelepedett ebédelni, Jonatán felszedett néhány követ, hogy tanulmányozza.

„Az egyik kődarab teli volt földdel. Kicsit letisztogattam, és hirtelen megláttam a mintáját. Ebből rájöttem, hogy ember által készített tárgyról van szó, nem egyszerű kőről”

– mondta a fiú, aki megmutatta a leletet a tanárának, ő pedig a túravezetőjükhöz fordult, aki viszont az Izraeli Régészeti Hatóság illetékeseinek továbbította a tárgyat. Jonatán elismerő oklevelet kapott felelősségteljes állampolgári magatartásáért.

A Mecád Cáfirban talált olajmécses a jordániai Petrában készült a polgári időszámítás szerinti negyedik-ötödik században. dr. Tali Erickson-Ginit, a régészeti hatóság munkatársát nagyon fellelkesítette a lelet, mivel pontosan megegyezik a Nelson Glück régész által kilencven évvel korábban a helyszínen talált darabbal.

„Tudjuk, hogy a nabateus-római Mamsit városa és az Árává-régió feinani rézbányái között kereskedelmi útvonal működött a IV-VI. században.

A rezet és talán aranyat is tartalmazó szállítmányok biztosítására több erődöt is emeltek a Skorpió-hegy teteje és Mecád Hácevá közt. Ezek egyike volt Mecád Hácáfir. A fontos útvonalat fegyveres őrök védték. Könnyen elképzelhető, hogy a lámpások ennek a magányos, elszigetelt erődnek a sötétségét világították be az ott szolgáló római katonák számára”

– mondta a szakértő.

Eli Escusido, a régészeti hatóság vezetője köszönetet mondott Jonatánnak példás állampolgári magatartásáért. „Minden hozzánk kerülő darabot a nemzeti kincsek osztályában őrzünk. Minden egyes tárgy fontos lehet múltunk megértése szempontjából” – mondta.

 

Megszakítás