Több mint 500 évvel azután, hogy az őseiket elűzték Spanyolországból, sok szefárd zsidó kérelmezte az állampolgárságot a kijelölt határidőig.

A spanyol törvényhozás 2015-ben fogadta el azt a törvényt, amely orvosolni kívánta Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella történelmi hibáját. Az uralkodó 1492-ben arra kötelezte a zsidókat, hogy térjenek át a katolikus hitre vagy hagyják el az országot.

A történészek becslései eltérőek, de nagyjából 200 ezer szefárd zsidó élt akkoriban a mai Spanyolország területén – olvasható a timesofisrael.com cikkében. Akik bizonyítani tudták zsidó származásukat és „különleges kapcsolatukat” Spanyolországgal, állampolgárságot igényelhettek. Az igazságügyi minisztérium adatai szerint 132 226 kérelmet nyújtottak be. Ennek mintegy a felét az utolsó hónapban.

A kérelmek jelentős része latin-amerikai országokból érkezett, 20 ezer Mexikóból, 15 ezer Venezuelából, 14 ezer Kolumbiából, 4 ezer pedig Argentínából – közölte a minisztérium. Körülbelül 3 ezren adtak be igénylést Izraelből is.

Eddig 6 ezer kérelmet hagytak jóvá, a folyamat hosszú és összetett – derül ki a cikkből. A családi kapcsolatok bemutatásán túl szükség van spanyol nyelvi tesztre, valamint a spanyol kultúrával és társadalommal kapcsolatos kérdések megválaszolására is.

Az 1492-ben elűzött zsidók közül sokan az Oszmán Birodalom területére, a Balkánra, Észak-Afrikába vagy Latin-Amerikába menekültek. Jelenleg nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó él a világon.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com