Bagdad Szadr városrészében egy hatalmas zsidó temető található, legalább 4000 sírhellyel. Alig látogatják páran, a családok, akinek a hozzátartozói itt nyugszanak 1950-1951-ben elhagyták az országot. Egy muzulmán család vigyáz a rendre.

Az iraki parlament illetékes bizottságának tagja Ali al-Allaq szerint 9 (!) zsidó maradt Irakban, miközben 1941-ben még 130 ezren voltak. Az utolsó csoportjuk 2008-ban ment el. A városban, ami egykor a közösség szíve volt, most nem lehet tíz férfit találni a szertartásokhoz – emlékeztet a New York Times újságírója Stephen Farrel is. Nyáron volt egy találkozó a zsidók képviselői és a bizottság elnöke között, ahol felidézték, hogy ellentétben a mostani zűrzavarral és erőszakkal, a zsidók és muzulmánok békében tudtak egymás mellett élni Bagdadban – írja cikkében al-monitor.com.

Az elhagyott zsidó temetőt most leginkább muzulmánok látogatják, ugyanis ott nyugszik egy bizonyos Blaibel úr, aki visszatalált származása szerinti vallásához, de mivel a muzulmánok Mózest prófétaként ismerik el, ezért gyertyát gyújtanak a sírnál, kívánságaikat is megfogalmazzák a zarándokhelyen és imádkoznak is. A temetőt az 1960-as évek óta egy muzulmán család felügyeli, a feladat apáról fiúra szállt. Őrzik a helyet és útbaigazítják a látogatókat. Ziad Mohammed elmondta, hogy bár a temető nincs jó állapotban, de a legnagyobb felekezeti viszályok idején is sikerült a szentségét megvédeni. A férfi a helyet a vallási tolerancia jelképének tekinti. Sok fontos zsidó emlék van Irak területén, például Ezékiel próféta sírja is.

Kép: al-monitor.com