Az Észak-Olaszországban fekvő Biella városában található az a tóratekercs, mely minden bizonnyal a világ legrégebben használatban lévő Tórája.

Dario Disegni, az Olaszországi Zsidó Örökség Megőrzése Alapítvány elnöke elmondása szerint a tekercset az Illinois Egyetem kutatói vizsgálták meg Carbon 14-es elemzéssel, és ez alapján a Tórát 1250 körül írhatták. „Ez egy különlegesen fontos hír az olaszországi zsidóság számára” – mondta Disegni.

A tekercset még 2012-ben vetették vizsgálat alá számos más, ősi Tórával együtt. Akkor úgy vélték, hogy a jó állapotban lévő, de felújításra szoruló tekercs a XIV. századból való.

A helyreállított biellai zsinagóga
A helyreállított biellai zsinagóga
„Nem ritkák az ennyire régi tóratekercsek, de ez a darab teljesen ép és érintetlen, egy pergamendarabot sem cserélték ki benne 1250 óta” – mondta el Amedeo Spagnoletto szófer, azaz tóramásoló.

A Biellában használt Tóránál léteznek idősebb tekercsek Olaszországban, de ez a legrégebbi, amelyik még kóser és egy zsidó közösség használatában van.

Az olaszországi Tórák korelnöke a Bolognai Egyetem könyvtárában található, és a vizsgálatok alapján valamikor 1155 és 1225 között írták.

A biellai közösség Tórájának felújításához 22 000 dollárra van szükség, melyet az  Olaszországi Zsidó Örökség Megőrzése Alapítvány közadakozásból próbál előteremteni.

8589f1b9cab3fe3112f295fcd7ce41db

Forrás: JTA

Megszakítás