Mentálisan éles állapotban hunyt el Goldie Steinberg, aki a világon élő emberek közül a hatodik és a földön élő zsidók között a legidősebb ember volt.

Pár hónappal 115. születésnapja előtt hunyt el hétfőn Goldie Steinberg, a világ legidősebb zsidó embere a New York állambeli Long Beach városában – adta hírül az Arutz Sheva.

Steinberg 1900. október 30-án született az egykori Orosz Birodalom területén, Kishinev városában, ahol a negyvenhét zsidó áldozat életét követelő és több száz embert megsebesítő 1903-as, majd 1905-ös pogromokat is túlélte. „Az orosz szomszédjaink mentettek meg minket” – emlékezett vissza egy 2013-as interjúban. „Azt mondták, hogy nem vagyunk zsidók”.

A nyolcgyermekes és a helyi zsidóság körében nagy megbecsülésnek örvendő édesapa mellett felnőtt Steinberg 1923-ban Amerikába költözött két testvérével, ahol később megismerkedett férjével. Két gyermek édesanyjaként társa 1967-es halála után is varrónőként dolgozott tovább, egészen nyolcvan éves koráig.

„A nagymamám élete – ahogy túlélte a pogromokat és a hozzátartozói közül többeket is elveszített a Holokauszt során – az egy történelem lecke” – mondta Peter Kutner, a hölgy unokája. „Nagyon önzetlen személyiség volt; mindig másokra gondolt. 104 éves koráig egyedül élt Bensonhurstban, és utána sem akart az édesanyámhoz költözni, mert nem szeretett volna teherré válni. Ez sok mindent elárul róla”.

Steinberg végül 104 évesen egy idősek otthonba költözött Long Beach városában, ahol szintén nagyra becsülték kedves és gondoskodó személyiségét. 113. születésnapján a jelenlevők különböző történetekkel ünnepelték; többek között arról is megemlékeztek, amikor egy éjszaka közepén felkelt, hogy cukorkával kínálja a köhögéstől szenvedő szobatársát.

„Rendkívül különleges ember volt” – nyilatkozott elismerően Eli Goodman rabbi, a helyi Chábád közösség társigazgatója. „Minden évben rendeztek születésnapi ünnepséget számára, többen én is részt vettem. Ilyenkor a helyi zsidó iskolákból gyerekek jöttek, hogy énekeljenek és ajándékokat hozzanak neki. Nemcsak a kora tette különlegessé, hanem tényleg mindenki felnézett rá”.

Amikor hétfőn Kutnert nagymamája rosszullétéről értesítették, feleségével és édesanyjával elmentek hozzá a kórházba. „A családból sokan ott voltak és a Facetime-on keresztül beszéltünk azokkal, akik nem. Így mindenki elbúcsúzhatott tőle utoljára” – mondta a férfi. „Miután beszélt Steven unokatestvérünkkel, letettük a telefont és láttuk, hogy elment. Még az utolsó embert is megvárta”.

Steinberg két gyermek édesanyja, négy unoka nagymamája és hét dédunoka büszke dédnagymamájaként költözött el.

zsido.com

 

Kép forrása: youtube.com

Megszakítás