Különleges gyűjteményt bocsátanak árverésre a Sotheby’s aukciósházban. Európai, észak-afrikai és egyesült államokbeli zsinagógai képeslapok közül lehet válogatni a gyűjtőknek, nagyjából 3 és 5 ezer dollár (nagyjából 1-2 millió forint) közötti kikiáltási áron – írja Jewish Heritage Europe.

A több mint 200 képeslapból álló gyűjtemény a XX. század elejétől a század közepéig terjedő időszakot öleli fel.

„Megcsókoltam minden szót, amit leírtál” – képeslapok a varsói gettóból

Tamara Frymer Londonban élt a II. világháború idején, a varsói gettóban maradt szeretteivel csak levelezőlapokon tudta tartani a kapcsolatot. Minden egyes mondat alapos cenzúrán esett át, a hadban álló országokba pedig nem is mehetett volna küldemény, de Frymer megtalálta a módját a rendszer kijátszásának. A lány barátja lengyel diplomataként dolgozott Lisszabonban, Portugália pedig semleges országnak … Olvass tovább

A Sotheby’s kiemeli, hogy néhány esetben az épületek már nem léteznek, vagy átépítették őket, így ezek a képeslapok értékes mementónak számítanak a korabeli zsidóság vallási életéről és szokásairól a világ számos részén. A gyűjteményben zsidó temetőket, esküvői és utcai jeleneteket, kórházakat és éttermeket ábrázoló darabok is szerepelnek.

Bár sokat közülük nem adtak postára, több képeslap személyes szöveget is tartalmaz, amely a zsidó történelem egyik legnehezebb időszakát átszövő aggodalmakat tükrözi.