A levélben a világhírű tudós a relativitáselmélet harmadik fázisát magyarázza.

Egy Jeruzsálemben tartott árverés során Albert Einstein kézzel írt, tudományos témát fejtegető levelére lehetett licitálni. A névtelenséget kérő vevő 103 700 dollárt (26 millió Ft) fizetett ki a levelet is tartalmazó dokumentumgyűjteményért. Az írás 1928-as keltezésű, és Einstein egy matematikus barátjának szól. A levél hátoldalára Einstein még felírt néhány megjegyzést, melyben elmélet finomítja.

“A levél Einstein tudományos karrierjének legizgalmasabb és legtermékenyebb korszakában született, melynek során a XX. század egyik legnagyobb tudományos áttörésének vetette meg az alapjait” – állt az aukciós katalógusban. Az árverésen kalapács alá került még számos egyéb, Einsteinhez kapcsolódó dokumentum is, melyek “Einstein összetett személyiségéről tanúskodnak”, illetve olyan fényképek, melyek az 1921-es Nobel-díj átadásakor készültek. Minden tárgy sok ezer dollárért cserélt gazdát.

Bár a most kifizetett összeg hatalmas, mégsem volt elég az első helyre: tavaly októberben Einstein egy 8000 dolláros kikiáltási árral induló levelét végül 1 560 000 dollárért (392.5 millió Ft) adták el egy szintén ismeretlen vásárlónak. Az a levél nem az egzakt tudományokkal foglalkozott: Einstein a boldogság titkát próbálta megfejteni. Júniusban 210 000 dollárt (52.8 millió Ft) fizettek ki egy olyan, Einstein által írt levélért, melyben a tudós Istenről, a világ teremtéséről, Izraelről és fizikai problémákról írt. Ugyanakkor egy kollégája, a fizikus David Böhm levele is megért valakinek 84 000 dollárt.

2012-ben egy eladó az aukciós házakat megkerülve az interneten, az Ebay oldalán hirdette meg Einstein egy levelét, melyben a zsidó fizikus vallási kérdéseket boncolgatott és a Bibliát primitív és gyerekes történetek gyűjteményének titulálta, ugyanakkor büszkén írt saját zsidó származásáról. Az írást több mint 3 millió dollárért vásárolták meg.

zsido.com

Forrás: Arutz7