Izrael kiemelt figyelemmel követi a jemeni eseményeket, ahol az öböl-menti államok iráni támogatású fegyvereseket bombáznak és egyben kifejezte aggodalmát a még az országban élő zsidókkal kapcsolatban

Szaúd-Arábia és szövetségesei légi csapásokat mértek az iráni támogatású Houthi harcosokra, akik elfoglalták az ország egyes területeit. Izrael úgy véli, hogy kevesebb, mint 100 zsidó maradt Jemenben. A legtöbbjük Szánában van, veszélyes területen. A környéken élő zsidók, bár lehetőségük lett volna elmenni, például Izraelbe, inkább szembenéztek a lázadók jelentette veszéllyel.  Szána főrabbija azt nyilatkozta: „Nem akarunk elmenni. Ha akartunk volna, már régen megtehettük volna”. 1959-ig Jemenben még csaknem 50 ezer zsidó élt. Sokáig békében tudtak egymás mellett élni szomszédjaikkal, de az utóbbi időben egyre rosszabb lett a helyzet a radikális iszlám térnyerése miatt. Korábban a leváltott elnök – konzultálva nyugati illetékesekkel és zsidó szervezetekkel – a Szánában élőket biztonságos környékre vitette, a védelmi minisztérium közelébe.

Israel fears for safety of Yemen’s remaining few Jews

Israel is closely following developments in Yemen, where Gulf states are bombing Iranian-backed fighters, and has expressed deep concern over the fate of the last few Jews in the country. Saudi Arabia and its allies launched a series of air strikes overnight Wednesday, battling Iranian-backed Houthi fighters who have captured swathes of the country.