Úgy tűnik sem a Likud, sem a Kék-fehér pár nem tud kormányt alakítani

A szavazatok közel teljes feldolgozása sem változtatott a patthelyzeten.

A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint a szavazatok közel kilencvenkét százalékos feldolgozottsága alapján a két legnagyobb párt harminckét-harminckét mandátumot szerzett a százhúsz tagú Kneszetben.

A hírek szerint Benjámin Netanjahu, a Likud vezére biztosan nem tudja létrehozni a “természetes szövetségeseiből” álló újabb koalíciót, és nincs elég támogatója a parlament ismételt feloszlatására sem. A miniszterelnök kijelentette, hogy Izraelnek erős, stabil és cionista kormányra van szüksége, de nem részletezte, hogy egy ilyen kormány hogyan jöhet létre.

Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője a szavazás napján megtartott beszédében óvatosan bizakodó kijelentéseket tett, de türelmet kért a párt lelkes éltetőitől. A tévé szerint megkezdte a koalíciós tárgyalások előkészítését, és közölte: tárgyal az összes párttal, és egyik első lépéseként felhívta az Egyesült Arab Lista vezetőjét.

A mérleg nyelve, az előzetes várakozásoknak megfelelően, a kilenc parlamenti helyet szerzett Avigdor Liberman lesz, aki korábbi ígéretéhez hűen bejelentette, hogy szerinte csakis egységkormány jöhet létre, amelyben pártjával ő is szerepet vállal.

Izraelben nagy jelentőséget tulajdonítanak a 3,25 százalékos kiesési küszöb körüli pártoknak, mert bejutásuk, illetve kívül rekedésük döntő befolyással volt a politikai térkép kialakulására.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben