Az olasz miniszterelnök azt mondta, számon fogja kérni külügyminiszterét, amiért Olaszország képviselője ellenszavazat helyett tartózkodott a “sokkoló” határozat megszavazása során.

“Véleményem szerint ez egy hibás és felfoghatatlan határozat” – jelentette ki nyilatkozatában Matteo Renzi olasz miniszterelnök az UNESCO által nemrég elfogadott dokumentummal kapcsolatban, melyben tagadják a zsidóság és a Templom-hegy kapcsolatát.

“Lehetetlen, hogy a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló határozatok szülessenek az ENSZ-ben és az UNESCO-ban, amikkel Izraelt támadják. Sokkolónak találom, és elrendeltem, hogy változtassuk meg (tartózkodó) álláspontunkat az ügyben – még akkor is, ha ez eltér attól, amit a többi európai ország képvisel” – hangsúlyozta Renzi.

“Ha valaki szeretne mondani Izraelről valamit, tegye meg. De ne az UNESCO-t használják fel rá. Ha valaki azt állítja, hogy a zsidóknak nincs közük Jeruzsálemhez, az olyan mintha azt mondaná, hogy a Naptól lesz sötétség” – tette hozzá az olasz vezető.

Renzi azt is elárulta, hogy brüsszeli útjáról hazatérve irodájába hívatja Paolo Gentilonit, országa külügyminiszterét is, hogy személyesen adjon magyarázatot a leadott szavazat kapcsán – írta a Haaretz.

Olaszországhoz hasonlóan Mexikó vezetői is felháborodással fogadták az általuk delegált képviselők döntését. A dél-amerikai állam kormánya utólagosan nyilatkozatában ítélte el a határozatot, ahogyan azt parlamenti képviselők csoportja is megtette Jeruzsálemben egy nemzetközi konferencia keretein belül múlt héten.

zsido.com

Kép forrása: pes.eu

 

 

 

 

Megszakítás