Nyitott szívműtét helyett miniatűr késsel mentették meg a beteget

A jeruzsálemi Sááréj Cedek Egészségügyi Központ katéterezési osztálya történelmi pillanathoz érkezett: az ott dolgozó kardiológusok katéter segítségével végeztek szívműtétet nyitott operáció helyett.

Az első páciens a 96 éves Annette Caron volt, akinél nemrégiben fedeztek fel egy, az életét veszélyeztető elzáródást. A szakemberek azonban az asszony életkora miatt nem akarták kockáztatni a műtétet, és a katéterezés – a végül alkalmazott újítás nélkül – nem jöhetett szóba. „Eljutottam oda, hogy azok a tevékenységek, melyeket korábban könnyedén elvégeztem, egyre és egyre nehezebbé váltak. Beszéltem néhány orvossal az országban, de mindannyian ugyanazt válaszolták: inkább maradjon az elzáródás, mint hogy kockáztassunk” – mondta Caron.

A műtétet végül mégis elvégezték, köszönhetően az izraeli fejlesztésű technológiának: egy katéteren keresztül apró, mindössze néhány milliméteres kés segítségével végezték el az operációt anélkül, hogy a szívműködést meg kellett volna szakítani. A kés neve: ShortCut, és a Sááréj Cedek kórház szakemberei fejlesztették ki dr. Dani Dvir, a kórház szívkatéterezési osztályának igazgatója vezetésével. Dvir az izraeli PiCardia nevű céggel együttműködve dolgozik különleges katéterezési módszerek kifejlesztésén. „Egy apró, néhány milliméteres, összehajtható kést fejlesztettünk ki, mely a véredényeken át a szívbe juttatható, és mellyel a műtét a lehető legnagyobb körültekintéssel elvégezhető”- magyarázta Dvir, és hozzátette: „Ez az új fejlesztés számos különleges megoldás mellé sorakozik fel a szívkatéterezés terén, és olyan korszakba vezet minket, ahol minden lehetőség nyitva áll előttünk.”

A mikro-késsel megoperált első páciens 48 órával a beavatkozás elvégzése után hazamehetett, és hamarosan visszatérhet megszokott mindennapi tevékenységeihez. Az asszony elmondta, hogy amikor a harmincas éveiben nővérként kezdett dolgozni, akkor az egészségügy még korántsem volt ennyire fejlett. „Ma lehetőség van arra, hogy összetett műtéteket végezzenek el vágás nélkül, ez fantasztikus!” – tette hozzá. – „Ennek az innovatív kezelési módnak köszönhetően újra visszatérhetek a korábban megszokott tevékenységeimhez, az úszáshoz és a sétához. Csodásan érzem magam” – mondta.

zsido.com

Forrás: JPress

  • Küldés emailben